2 °C

Загадката на изключително ярката свръхнова SN 2006gy изглежда е разрешена

Загадката на странна избухнала звезда, забелязана през 2006 г., може би най-сетне е разгадана. Когато бе открита, свръхновата SN 2006gy бе най-ярката и оттогава изследователите се опитват да разберат защо. Сега може би имат отговор.

През 2006 г. астрономите наблюдават изключително ярка свръхнова, която бе многократно по-ярка от обикновените свръхнови  [ 1 ].. Сега шведски и японски изследователи намериха обяснение защо SN 2006gy, наричана още хипернова или "свръхярка свръхнова", бе толкова ярка. 

„Беше странно от самото начало, защото бе изключително необичайно ярка и излъчваше толкова много енергия, над 100 пъти повече от нормална свръхнова“, разказва Андерс Йеркстранд (Anders Jerkstrand) от Института за астрофизика „Макс Планк“ в Германия. Когато екип изследователи разгледа светлината на свръхнова година по-късно, тя стана още по-странна, а някои изследователи предположиха, че причината може да е антиматерията.

Тази теория е отхвърлена, но спектърът на светлината от експлозията никога не е виждан досега при нито една свръхнова, което показва наличието на някакво друго неизвестно вещество.

Астрономите изследват спектъра на свръхновата и Йеркстранд и неговите колеги откриват, че експлозията трябва да съдържа голямо количество желязо, най-малко 1/3-та слънчева маса в желязо (вж графиката по-долу).

Наблюдаваният спектър на SN 2006gy (в червено). Кредит: MPA.

Най-често срещаните видове свръхнови не правят толкова много желязо, така че изследователите провеждат серия симулации, опитвайки се да намерят съответствия на SN 2006gy с по-редки видове експлозии. Само по себе си това количество се вписва в моделите, но не обяснява изключителната яркост - видът свръхнови, които създават достатъчно желязо, за да отговарят на SN 2006gy, се наричат тип Ia, но те обикновено са 100 пъти по-малки от SN 2006gy.

Но астрономите намират обяснение и за това. Те смятат, че „прародителят“, тоест звездата, която избухна като свръхнова, е била бяло джудже, което е било част от двойна звездна система, с масивна звезда, близка до нея, с много водород като партньор. Тази звезда започва да се разширява в един момент и тогава бялото джудже се озова във външните й слоеве. Бялото джудже (приблизително със слънчева маса и с размерите на Земята) по спирала се движи към ядрото на масивната звезда и когато го стига, масата на бялото джудже надхвърли границата на Чандрасекар - рецептата за класически тип Ia свръхнова. Но когато избухналата ударна вълна на тази свръхнова удря външните слоеве на звездата, се появи много по-ярката хипернова SN 206gy.

Снимка на SN 2006gy. Кредит: Fox et al 2015.

"Разгадаването на странни варианти като този може да ни помогне да разберем други видове свръхнови", коментира Йеркстранд. „Свръхновите тип Ia се използват и за измерване на разширяването на Вселената, така че разбирането как експлозират свръхновите Ia е наистина важно и за космологията“, отбелязва астрофизикът.

___________

*SN 206gy не е рекордьорът, не е най-ярката свръхнова. Тази чест се пада на ASASSN-15lh, последвана от SN 2005ap. SN 2006gy е трета поред. По време на своя максимум, ASASSN-15lh е 570 милиарда пъти по-ярка от Слънцето и 20 пъти по-ярка от всички звезди на Галактиката взети заедно.  [↩]

Справка: Science, DOI: 10.1126/science.aaw1469

 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
01 апр 2020
Последни новини