Откриха ходещи акули край Австралия (видео)

Четири наскоро открити вида акули са способни да ходят по земята, използвайки четирите си перки като крака според нова публикация в списание Marine and Freshwater Research.

И докато това може да звучи меко казано страшно, учените от Университета на Куинсленд успокояват, че единствено малки риби и безгръбначни могат да имат повод за притеснение.

Тези акули са открити по време на 12-годишно изследване на университета, заедно с няколко организации, свързани с опазването на видовете и околната среда и Музея за естествена история на Флорида, Индонезийския институт по науките и Индонезийското министерство по морските въпроси и риболова.

Д-р Кристин Дънджън (Dr Christine Dudgeon) от Университета на Куинсленд обяснява, че видове от разред Orectolobiformes (килимени акули) са върховният хищник в рифовете по време на отливите, когато използват перките си, за да ходят из много плитките води. 

"Със средна дължина по-малко от метър, ходещите акули не представляват заплаха за хората, но способността им да издържат в среди с ниско съдържание на кислород и да ходят с перките си, им дава забележително предимство пред плячката им от малки ракообразни и мекотели", разказва д-р Дънджън. "Тези уникални способности не са присъщи на най-близките им роднини в разреда, който включва и китовите акули".

Откритите четири нови вида почти удвояват общия брой познати ходещи акули на девет вида. Д-р Дънджън обяснява, че те живеят по бреговете на северна Австралия и остров Нова Гвинея и заемат свой отделен район.

"Определихме връзката между видовете, основавайки се на сравненията между митохондриалната ДНК, която се предава по майчина линия. Тази ДНК е кодът за митохондриите, които са част от клетката, преобразуващи кислород и нутриенти от храната в енергия за клетката", пояснява д-р Дънджън. "Данните предполагат, че новите видове еволюират след като акулите се преместят от началните си популации, стават генетично изолирани в нови райони и се развиват в нови видове".

Учените предполагат, че тези видове са се придвижвали с плуване, ходене или са се носили по теченията около рифовете и вероятно има още видове ходещи акули, които да бъдат открити. Според д-р Дънджън бъдещите изследвания могат да помогнат да се изучи по-добре защо този регион е дом на едно от най-големите биоразнообразия в света.

Източник: Science daily - Walking sharks discovered in the tropics

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини