Борисов: Няма да се повишават цените, след като България влезе в Еврозоната

Полагат се всички усилия в края на април България да влезе в чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на 14-ата годишна среща на бизнеса с правителството в София.

„Няма да се повишават цените, след като България влезе в Еврозоната. Ще влезем там с този курс, който е днес”, каза премиерът. По думите му валутният борд също няма да падне.

Според Борисов влизането в чакалнята на Еврозоната ще даде гаранции, че повече няма да фалират банки в страната ни. Той допълни, че това означава, че повече България няма да бъде поставена под риск.

„България няма да отменя Валутния борд и да променя фиксирания курс на еврото", заяви управителят на БНБ Димитър Радев по повод появилите се твърдения, че заради присъединяването към ERM II страната ни трябва да направи тази решителна крачка.

„Ние се намираме във финалната права по преговорите за присъединяването и до участие в Еврозоната. Това е позиция на правителството. Тази тема трета година никога не е поставяна и по време на разговорите с европейските финансови институции“, категоричен е управителят на БНБ, цитиран от Нова ТВ.

„Промените се правят по единствения възможен начин – през българския парламент. България ще влезе в Еврозоната с този курс и левът ще отпадне, когато влезе еврото. Или влизаме с този курс, или не влизаме изобщо. Просто е“, категоричен беше финансовият министър Владислав Горанов.

Темата за отмяната на Валутния борд и фиксирания курс се появи, след като на сайта на БНБ се появи информация, че депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова внася законодателни промени в Закона за БНБ.

По време на срещата с бизнеса премиерът коментира и ТОЛ системата, която притеснява голяма част от превозвачите, както и плащането на данъци.

„В Гърция сложиха още една такса на магистралата, която води към Солун. Там всички българи си плащат, нали? Само тук, не можем да си въведем ТОЛ системата, защото без пари е по-хубаво? Иначе има въпроси защо маркировката не се сменя всеки ден и защо не се слагат нови мантинели. Сиреч, тук всичко трябва да е без пари, защото държавата е длъжна, а в Гърция, Македония и Сърбия ще си платим. Всичко това е въпрос на избор. В единия случай се отчита голям сив сектор и свикваме да работим по този начин. В другия случай - налагаме правила", каза премиерът.

„Когато отидеш в европейски ресторант навсякъде ти дават касовата бележка. Колко ресторанта в София го правят? Знаете ли колко приходи се прикриват? После същите тези хора искат инфраструктура, искат здравеопазване", казва Борисов.

Той обясни, че правейки проверки данъчните често се натъкват на фирми, чиито сървъри се намират в Макау или Шанхай. Според него това било съмнително. 

Източник: frognews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fi
    Fitch
    0 0
    13:53, 28 яну 2020
    В чакалнята може и да влезем, но в самата еврозона никога.
Последни новини