Как президентът се наговаря с шефа на ВВС да прикрият Радева. Преглед на печата

24 часа

Как президентът се наговаря с шефа на ВВС да прикрият Радева

Разследване, при което са използвани специални разузнавателни средства (СРС) и е записан разговор между командира на Военно-въздушните сили (ВВС) ген.-майор Цанко Стойков и президента Румен Радев, е станало причина главният прокурор Иван Гешев да се обърне към Конституционния съд (КС). Във вторник той поиска тълкуване на текст от конституцията, който засяга имунитета на президента срещу наказателно преследване.

Записът е направен от агенти на ДАНС, а следственото дело е на спецпрокуратурата и е за престъпен сговор. Според едни източници то е заведено срещу неизвестен извършител, опитал да осуети проверка на Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) за конфликт на интереси. Според други е водено за други престъпления.

Труд

Сметка за вода и без да се къпем

Сметки за вода ще плащаме дори никой да не живее в дадено жилище. Това предвижда закон за водата, който подготвят от Министерството на регионалното развитие и се очаква да бъде пуснат за обществено обсъждане през април. Идеята е в цената на водата да се включи компонента за достъп до ВиК мрежата, обясниха официално от министерството. Това реално представлява такса "водомер" - плащаш, ако имаш водомер, без значение какво количество вода изразходваш.

Монитор

Законът "Пеевски" върна над 1 млрд. лв. от КТБ

Събраните 1 млрд. лева след фалита на КТБ са резултат от усилията на синдиците за попълване на масата на несъстоятелността чрез събиране на предоставените от банката кредити, осребряването на активи и обявяване недействителността на извършени прихващания, се казва в съобщение до медиите.

В негово се подчертава, че съществен принос имат приетите през 2018 година от парламента промени в Закона за банковата несъстоятелност, които бяха обнародвани на 13 март 2018 г. Промените бяха внесени от депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС.

Сега

Борисов обвини ЕС в лицемерие за Зелената сделка

20 милиарда ще ни струва закриването на въглищните ТЕЦ-ове и преминаването към екологични енергийни мощности. Сумата съобщи премиерът Бойко Борисов по време на 14-та годишна среща на бизнеса с правителството.

Той не уточни дали става дума за левове или евро, но и в двата случая сумата е достатъчно впечатляваща и обезпокоителна.

"Зелената сделка" е факт и дори вече не се коментира, тя ще влезе, въпреки усилията на Полша, Чехия", каза Борисов. Според него Брюксел едва ли ще осигури допълнително финансиране за икономиките, които трябва да трансформират енергетиката си.

"Редукцията трябва да мине през същите европейски програми или парите, които имаме за други дейности. Надали ще се отпуснат допълнително пари. Това ми е усещането. Ще кажат: имате си фондове, вместо за път, ги дайте за това. Защото не трябва да забравяме, че след Брекзит, бюджетът на ЕС е доста по-празен, за да си позволи по-големи харчове", заяви Борисов.

Капитал дейли

Финансовото министерство отлага с половин година спорната наредба Н-18

Частта от Наредба Н-18, която въвежда нови правила към софтуерите за управление на продажбите (СУПТО), ще влезе в сила не в края на януари, а шест месеца по-късно. Това стана ясно след срещата на финансовия министър с хотелиери и ресторантьори, на която организациите са поискали отлагане. Промяната засяга стотици хиляди компании.

"Аргументите на бизнеса за удължаването на срока за влизане в сила на измененията в Наредба Н-18 по отношение на специализираните софтуери за управление на продажбите са чути, съобразявам се и с днешното разпореждане на министър-председателя, затова решението от работната среща е да отложим срока с 6 месеца, считано след 31 януари", заяви Горанов, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Дума

Президентът поиска смяна на приоритетите и реална демокрация

В отчета си от миналата година ясно заявих, че каквито и икономически и социални модели да прилагаме, усилията за повишваане на качеството на живот ще бъдат обречени, ако не се извърши най-важното. Промяна на политическата среда и на начина на управление. Посочих и основните проблеми пред българската държавност - липсата на върховенство на закона и реално разделение на властите, безнаказани корупция и престъпност, задушена свобода на словото, лобистко законодателство и елиминиране на гражданите от този процес, който в последните дни продължава. Липса на прозрачност, отчетност и отговорност в управлението, еднолично разпореждане с бюждета и обезличаване на институциите. Отслабен суверенитет. За съжаление допуснахме през годината тези проблеми да се задълбочават и в момента консумираме видимите резултати, продължи Радев.

Стандарт

Радев-гейт: Прокуратурата даде записи с президента

Разследване срещу командира на Военновъздушните сили е причина за искането на Иван Гешев до Конституционния съд да се произнесе за имунитета на държавния глава и да даде тълкувателно становище какво означава "държавна измяна". В хода на образувано наказателно производство има събрани доказателства, които сочат за съпричастност на държавния глава към престъпление.

Земя

Още арести заради водната криза в Перник

Бившият управител на ВиК-Перник Иван Витанов и бившият и.д. кмет на Перник Севделина Ковачева са с повдигнати обвинения заради водната криза в града, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в Съдебната палата. Двамата са задържани за 72 часа, предстои да бъде преценено дали прокуратурата ще иска съдът да ги остави за постоянно в ареста. Витанов е обвинен за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка, а Ковачева, която е била зам.-кмет и и.д. кмет през 2019 г., за длъжностно престъпление.

Също вчера полицията използва лютив спрей срещу протестиращи заради водната криза в Перник, които се събраха пред Министерството на регионалното министерство и поискаха оставката на правителството, предаде БНР. Беше направен опит за щурм на сградата.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини