Как България продаде на Москва 80 дка крайморски терен за лагера "Радуга" по 10 лв. кв.м

Санаторно–оздравителният комплекс "Камчия" край Варна, който Русия може да превърне в "културно-хуманитарна площадка" за прокарване на интересите си в Европа, е изграден върху терен, придобит в една от най-скандалните сделки с държавни имоти по Северното Черноморие. Това показва справка, изготвена от варненската Областна администрация през февруари 2010 г.

Според съдържанието на документа "СОК Камчия" ЕАД, чийто едноличен собственик е Департаментът по имуществото на град Москва, е придобило през 2008 г. близо 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, на цена 9.72 лв. на кв.м. Цената е такава независимо от факта, че теренът се намира в непосредствена близост до устието на р. Камчия и граничи с един от най-големите и красиви плажове по Северното Черноморие.

Справка с цените на сходни парцели по същото време показва, че те са се продавали по няколкостотин евро на кв.м. Така теренът, придобит от Департамента по имуществото на правителството на Москва, се оказва част от разпродадените през периода 2005–2008 г. общо 873 215 кв.м държавни гори с променен статут. Част от тях са преминали в частни ръце на цени под 2 лв. за кв.м.

Каналите и технологията,

по които правителството на Москва е участвало в една от най-антипазарните сделки с държавно имущество у нас, стават явни след справка в архива на Търговския регистър.

Дружеството "СОК Камчия" е основано през 2007 г. Година по-късно в борда на директорите му влиза Станка Шопова. До 1989 г. тя е председател на Централния комитет на някогашната комунистическа младежка организация ДКМС и един от най-близките сътрудници на комунистическия диктатор Тодор Живков. От 2011 до 2018 г. Шопова е председател на борда на директорите на "СОК Камчия". Като управител и мажоритарен собственик на компанията "Агенция Русия днес" през същата година Шопова купува и терен в землището на Близнаци, този път от 21 дка. Цената е малко под 14 лв. на кв.м.

Договорът за изграждането на комплекса "СОК Камчия" бе подписан от бившия министър на социалната политика Емилия Масларова през септември 2008 г. и одобрен от правителството на Сергей Станишев. За да улесни реализирането на руската инвестиция, с негово решение държавата отпуска 7.7 млн. лв. за изграждането на 10.5 км магистрален водопровод към комплекса.

Детският лагер "Радуга", изграден от "СОК Камчия", беше открит

точно на 9 септември 2010 г.,

а високопоставени български и руски гости, присъстващи на церемонията, се поздравяваха с "Честит празник".

До 1989 г. денят, в който в условията на съветска окупация през 1944 г. е бил извършен комунистическият преврат в България, беше отбелязван като Национален празник на страната.
Специално за пищната церемония по откриването на лагера в Камчия пристигна тогавашният кмет на Москва Юрий Лужков, а негов домакин бе наскоро встъпилият в първия си мандат като министър–председател Бойко Борисов.

Според обявените тогава данни инвестираните средства в оздравителния лагер "Радуга" към момента на откриването му бяха оценени на около 40 млн. евро, а базата му имаше капацитет да посрещне наведнъж около 1000 деца. Освен ученици в част от базата трябваше да бъдат настанявани и ветерани от Втората световна война.

Само няколко месеца след откриването на комплекса обаче многократно обвинявания в корупция Лужков беше отстранен от поста, след като загуби доверието на Владимир Путин.

Прогнозната стойност на комплекса след окончателното му завършване през 2012 г. трябваше да достигне 120 млн. евро. През 2016 г. обаче

той изненадващо беше предложен за продажба

на търг от Департамента по конкурентна политика на градските власти на Москва за около 66.5 млн. евро (6.05 млрд. рубли по тогавашния курс). В документацята за търга бе описано, че за продажба са обявени сгради, "обособени като отделно курортно градче за целогодишен туризъм с капацитет за настаняване на до 2000 гости едновременно. Около 600 стаи за настаняване с обща площ от над 101 хил. кв.м са разпределени в хотелския комплекс "Лонгоз", детски здравен лагер "Радуга" и "Черноморский". Офертата включваше също център за лечение и диагностика "Здравец", вилно селище "Пирин", учебен комплекс с планетариум и др.

Аукционът по продажба на 100% от акциите на едноличното акционерно дружество "СОК Камчия" беше насрочен за 19 април 2016 г., но търгът неочаквано бе отменен.

Само няколко дни след крайната дата, до която трябваше да бъдат събирани оферти за проваления търг, Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви със свое решение, че е регистрирал

"СОК Камчия" като телевизионен оператор,

който възнамерява да разпространява по кабел 18-часова политематична програма, озаглавена "Тв "Камчия". Като изпълнителен директор на телевизионния канал бе посочена отново Станка Шопова.

Година по-късно – през юни 2017 г., "СОК Камчия" се оказа сред основните спонсори на организиран от община Варна безплатен концерт на "любимата група на Путин" "Любе" във Варна. Членовете на групата често се рекламират със снимки в компанията на руския президент. Те са известни с многобройните си участия в открито пропагандни и политически акции на Русия в чужбина и споделената носталгия по комунизма в бившия СССР. Те подкрепиха анексирането на Крим и открито споделят антилибералните си и хомофобски позиции.

В контекста на обобщените факти около създаването и цялата досегашна дейност на центъра "Радуга" край Варна намерението на Русия да го превърне в "културно-хуманитарна площадка" за прокарване на интересите си в Европа звучи съвсем логично.

Идеята беше подхвърлена от руски сенатори в края на декември м.г., след като руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Съветът за национална сигурност на Русия ще обсъди "в присъствието на президента Владимир Путин" прехвърлянето на собствеността на почивния комплекс, тъй като ситуацията около него "деградирала" и имало дори проблеми със собствеността му.

Според мерките за справяне с тях, изготвени от руското МВнР, кметството на Москва може да прехвърли на правителствотото собствеността върху базата в курорта "Камчия", а издръжката му да се поеме от държавния бюджет на Русия. "През юни са определени и срокове, но бюрократичната машина работи бавно", допълни Лавров. "Под председателството на президента ще стимулираме такова решение и се надявам то да се изпълни бързо, защото ние смятаме, че ситуацията много бързо деградира", заяви още той в изказването си в Съвета на федерацията.

През това време "СОК Камчия" трупа дългове

към община Аврен, на чиято територия се намира. Към 30 октомври м.г. неплатените данък сгради и такса смет са около 700 хил. лв. След като компанията е платила 217 хил. лв. в началото на т.г., останалата част от дълга е била разсрочена, съобщи Емануил Манолов, кмет на Аврен. С колко още е нараснал този дълг до момента обаче не е ясно.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ив
    Иван
    4 -1
    19:24, 29 яну 2020
    Те-другарето, ако има чалъм ще продадат на руснаците цяла България, даже ще им я подарят. Навсякъде комунистите са продажници, обаче по-продажни от българските комунисти няма никъде по света.
Последни новини