Мащабен иновативен проект “Училище в облака” стартира в 21 училища в област Смолян

Пилотен проект, който ще промени образователния процес в 21 училища стартира в Смолянска област тази година, и ще допринесе за бързата трансформация и на административните процеси. Същността на проекта е създаване на електронни профили в домейна на всяко училище, където ученици и учители ще общуват със съвременни дигитални инструменти- дигитални класни стаи, виртуална и добавена реалност, електронни тестове и други.

Целта е до края на тази година „облачните технологии“ да се използват във всички административни и образователни процеси, като за целта близо 300 учители ще преминат през обучителна програма. Иновативното обучение стартира в област Смолян с подкрепата на Регионално управление на образование-Смолян.

“Училище в облака” е платформа на Google G Suite за образованието, която осигурява сигурен и безплатен достъп до цялата училищна информация, навсякъде и по всяко време. Тя включва пакет от полезни приложения за образователни цели.

G Suite е преведена на български език и позволява свободен достъп на учители и ученици, включително до “Google класна стая” - един от най-развитите софтуерни програми за управление на учебен процес. Към момента G Suite работи в над 250 образователни организации България и има над 40 000 активни потребители- учители и ученици, като в световен мащаб те са над 80 милиона. Освен че самата платформа не представлява разход на средства, въвеждането й ще доведе до спестяване на финансов ресурс, чрез оптимизиране на работата.

Сред основните ефекти на иновативната платформа са създаване на нови модели на работа, предпоставки за намаляване на административната тежест към училищата и публичност, важен инструмент при кандидатстване по проекти и конкурси за иновации в образованието.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини