Космически прах от микровълнова фурна ни помага да разберем произхода на звездите и планетите

Британски учени доказаха, че е възможно да се използва обикновена микровълнова фурна за производството на космически прах.

Като първия твърд материал, образувал се в ранните етапи на звездните системи, космическият прах е ключов, що се отнася до опитите ни да разберем произхода на звездите, планетите и дори самия живот.

Макар проби от космически прах да се пристигали на Земята под формата на междупланетарни частици, кометен прах и меторити, те рядко са представителни.

Свойствата на този материал биха могли да се изследват или чрез астрономически наблюдения, или чрез изпитвания със симулирани частици в лабораторни условия.

Създаването на космически прах на Земята обаче е скъп, сложен и продължителен процес.

Съставът на космическия прах не е добре разбран и в момента няма как да се вземат проби за анализ.

Производството на проби аналози в микровълновата би могло да хвърли светлина върху ранните етапи от развитието на слънчевата система.

Учените използвали метод за производство на твърди материали от малки материали – процес известен като зол гел.

Зол гелът започва с консистенция, подобна на крем за ръце – материалът трябва да бъде изсушен, за да се получат проби от прах.

Съхненето на зол гела е продължителен процес, който би могъл да отнеме около 24 часа.

Сред другите пречки е желязото, което тук на Земята образува ръжда.

Макар да имаме доказателства за наличието на желязо в звездите и планетите, той липсва в междузвездното пространство - така нареченият проблем с липсващото желязо.

Едно от възможните обяснения е, че желязото съществува като наночастици. Сред другите е, че желязото е “заключено” в силикатни минерали, в твърде ниски концентрации, за да повлияе на спектралните свойства на изглеждащия като чист магнезиев силикатен прах.

Прахообразуващите зол гелове биха могли да съдържат желязо, но за това са нужни специални изсушаващи условия, с помощта на вакуум – процес който отнема още повече време.

За да ускорят процеса на сушене, учените прибегнали да обикновена микровълнова фурна.

Уредът бил използван за сушене на зол гел с и без желязо в състава. Резултатът бил сравнен със същия гел изсушен в обикновена въздушна фурна и вакуумна пещ.

В рамките на изследването екипът се концентрирал върху производството на магнезиево-железни силикати – подобни на прашинките в атмосферата около червените гиганти.

Според изследователите микровълновата фурна е отличен, евтин и бърз метод, на който са му нужни само 10 минути да произведе проби на космически прах от зол гелове.

Учените смятат, че подходът би могъл да намери и други приложения, като производството на наноматериали.

Сега учените ще използват метода, за да произведат космически прах с различен състав.

Всяка проба подобрява още повече разбирането ни за космическия прах и за това как са се образували планетарните системи.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини