2 °C

Редовната физическа активност спомага за баланса на хормоните

Намалете риска от диабет тип 2

Знаете ли, че когато спортуваме, нашето тяло синтезира хормона иризин, за който се смята, че може да намали риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2. Редовната физическа активност влияе на състоянието на хормоните в нашето тяло. Ето как може да ви помогне да балансирате някои от тях.

Баланс на ендорфините

Ендорфините са ендогенни опиоиди, които се секретират от хипофизната жлеза, блокиращи болката, създаващи усещане за еуфория, намаляват тревожността. Учени смятат, че увеличаването на сърдечния ритъм по време на спорт, може да помогне за повишаването на нивата на ендорфините. Така например, хората могат да правят по-дълги тренировки или да бягат по-продължително време и на дълги разстояния, без да чувстват болка или бързо да се уморяват.

Баланс на естрогена

Естрогенът е основният женски полов хормон и той е отговорен главно за регулирането на женската репродуктивна система и вторичните полови характеристики – развитие на гърдите, менструален цикъл, репродукция. Той също така е отговорен и за нашето настроение и трябва да работи в синхрон с друг важен хормон – прогестерон. Когато двата хормона са в баланс, те подпомагат метаболизма, изгарянето на излишните мазнини.

Някои жени след 35-годишна възраст страдат от повишени нива на естроген, което се свързва с повишения риск от рак на гърдата. От друга страна, редовната физическа активност, балансираното хранене, спомагат за баланс на естрогена.

Баланс на стресовия хормон кортизол

Кортизолът е друг важен хормон, който помага да се контролира настроението, мотивацията, реакцията на страх. Неговата свръхсекреция вреди на здравето. Той се секретира от надбъбречните жлези, а хроничното свръхпроизводство на кортизол е свързано с надбъбречната умора, покачване на телесното тегло. Специалисти препоръчват да се правят тренировки с умерена интензивност за баланс на хормона.
Регулиране на инсулиновата резистентност

Една от причините за покачване на килограмите е инсулиновата резистентност. Ако страдате от нея, не се колебайте да започнете спортна активност. Спортът може да помогне за нормализирането на инсулина и кръвната захар, за намаляване на мастните отлагания в черния дроб, нормализиране на килограмите, намаляване риска от диабет тип 2.

Стимулира се синтеза на тестостерон

Тестостеронът е хормон, който е отговорен за растежа и поддържането на мускулите, ускоряването на метаболизма и други. Въпреки че това е мъжки хормон, той е много важен и за женското здраве. Въпреки че в женското тяло той е в по-малки количества, неговият спад може да доведе до появата на проблеми. Хубавото е, че с течение на времето, редовната физическа активност може да повиши общите нива на тестостерон. 

Източник: az-jenata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
01 апр 2020
Последни новини