3 °C

В ЕС не се разбраха за бюджета

Едва ли някой е очаквал сериозно, че ще се стигне до решение. В крайна сметка това беше едва първата среща на върха на държавните ръководители по бюджета на ЕС за следващите 7 години. Тези срещи обичайно са по-скоро голямо шоу, предназначено за гражданите в родината. 

И така въпросът дали в периода 2021-2028 членовете на ЕС ще внасят в бюджета 1,3 процента от брутния си вътрешен продукт, дали 1,1 процента или само 1,07 остана открит. А това са разлики, възлизащи на милиарди евро.

Кой е виновен?

"Тези преговори стават все по-трудни", каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "27-те държави-членки имат 27 различни интереса". И е очевидно, че пазарлъкът ще продължи дотогава, докато се постигне сближаване - ЕС се нуждае от бюджет. При това става дума за сблъсък не между интересите на отделни държави, а на цели групи. Клубът на "спестовниците", включващ Дания, Нидерландия, Австрия и Швеция, демонстрира провокативна безкомпромисност още в самото начало на срещата на върха. До самия ѝ край четирите държави настояваха, че не са готови да дават за ЕС повече,  отколкото досега.

Германското правителство зае сходна позиция, заявявайки, че би могло да увеличи приноса си към многогодишната финансова рамка на Общността с още няколко милиарда - в края на краищата празнината, оставена след напускането на Великобритания от ЕС трябва да се запълни по някакъв начин, но готовността за поемането на тази тежест е ограничена. Берлин настоява за трайно намаление на неговите нетни вноски и най-вече за модернизация на бюджета: по-малко пари за сектори като селското стопанство и структурните фондове, повече за научни изследвания, цифровизация и защита на климата. Берлин настоява и за въвеждането на механизъм, който да позволи намаляване на финансовата помощ при продължителни нарушения срещу принципите на правовата държава от страните-членки. Това би засегнало най-вече Полша и Унгария. 

Облагодетелстваните отвръщат на удара

"Спестовниците" от Севера се сблъскват с искащите повече пари от южните и източните страни. Официално те се наричат ​​"Приятели на кохезията", както е европейското наименование на инфраструктурните и регионалните помощи. Накрая испанският премиер Педро Санчес дори се оплака, че акцентът е бил твърде много върху исканията на четворката северни държави - по-малки страни-членки, с по-малко тежест в ЕС. Това количествено е вярно, но тези страни също плащат вноски към бюджета на ЕС. Приносът на Нидерландия, например, би се увеличил с 45 процента според някои от предложенията. Санчес предполага, че премиерът Марк Рюте участва в тази четворка именно поради това.

Президентът Макрон, от друга страна, подкрепя призива на Меркел за модернизация на бюджета, но освен това защитава интересите на френските земеделски производители и техните субсидии от ЕС както всички свои предшественици. "Франция отхвърли лошата сделка по общата селскостопанска политика", заяви Макрон.

Следобед най-неочаквано пред журналистите се появи унгарският премиер Виктор Орбан и изведнъж се изяви пред пресата като велик европеец: "Аз съм за амбициозна Европа", обяви той. И за тази цел се нуждае от бюджет с вноски от 1,3 процента. Това бе искането на Европейския парламент, което по-рано бе снето от масата за преговори. Не, че акцията на Орбан бе успешна, но при всички случаи привлече вниманието. 

Губещият е Шарл Мишел

След преговорите в Брюксел най-големият губещ се оказа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Това бе първото изпитание за белгиеца, който не успя да постигне баланс между страните в спора. Вероятно предложението му е било недоизпипано и недостатъчно подготвено, но може и страните-членки да са били с по-разнопосочни позиции от обичайното в първия кръг преговори за бюджета. Спор винаги има, но винаги ли е толкова горчив и непреодолим?

В крайна сметка обаче дори и да е разочарован, Мишел трябва да продължи да опитва. Негова работа е да преодолява разногласията между страните, които искат да харчат, и тези, които трябва да плащат, с нови и нови предложения. Мишел със сигурност ще се нуждае от поне една втора среща на върха през март или април.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
04 апр 2020
Последни новини