Как народът в Родопите борел епидемиите, разказва д-р Розалин Хаждиев от Златоград

Идва ли Черната смърт на 21-ви век? Мнозина си задават днес този въпрос. Под названието Черната смърт е известна най-голямата чумна епидемия в света, отнела в периода 1345-1351 г. живота на 23 840 000 християни в Европа.

В миналото болестта чума е водела до голяма смъртност сред населението. Винаги се смятала за истинско природно бедствие. Наричали я „черната смърт“. В народния говор в златоградско се среща и с името „каран – карана „умалително се среща като, , каранчек“. Може би идва от турската дума „кара“ (черен), но може да има и по-стари корени – най-вероятно идва от латинското „каранд“, което означава 40 (четиридесет). Златоградчани са имали тесни връзки с Беломорските пристанища, а там именно поставяли идващите кораби в морето под четиридесет дневна изолация, наречена по-късно карантина. Ако за този период от време не избухнела болестта, корабът се допускал до пристанището и стоките му се разтоварвали. Масовата смърт сред хората по време на чума е карала населението да бяга по труднодостъпни местности и по горите, докато отмине бедствието. Това си е било един вид изолация, предвестник на съвременната карантина. Навярно като отзвук от чумавите времена са множеството колибарски поселища и селища по Родопите. От такъв произход е и махала Карана, Кирковска община. Аналогични са в централна България Карандила, Караново и др. Като отзвук от чумавите години е останало името на местността, , Чуменика“ край село Ерма река

 Старите златоградчани разказват предания как от цяла „агупска“ махаличка в местността „Сина падина“, наричана още, "Решетарското“ – никой не останал жив. Всички били покосени от чумата. И днес край кв. Бърце в Златоград има едно дере, което носи името „Агупска падина“. В борбата с чумата /карана/, местното население прилагало стари обичаи и вярвания. Много златоградчани още помнят за „чумените орехи“ накрай града в кв. Голяма река.

Преданията разказват, че когато се чуело как чумата върлува в околността, се изтъкавала „чумина риза“ – плашило. Закачвала се в началото на града, откъдето се очаквало да дойде чумата по вековните орехи, които растели тук. Вярвало се, че чумината риза ще изплаши чумата и тя ще се спре и няма да влезе в града. Самият момент на изтъкаването на чумината риза е много интересен – на мръкване двама мъже, обикновено с еднакви имена /или близнаци, или първи братовчеди/, обикаляли квартала по къщите, така че да ги обиколят всички, без да има пресичане на пътища и събирали вълна, памук, дреп (стари парцали, минали през дарак), и т. н. Занасяли събраното на две жени с еднакви имена – или сестри близначки, или братовчедки, които до зазоряване изтъкавали и ушивали „чумината риза“.

Така приготвена тя се окачвала на чуминия орех, за да изплаши, спре и прогони чумата. За да се прогони тя и изобщо лошотията и злото, се провеждали ежегодно и ритуални кукерски игри. Това ставало обикновено в края на старата година. Интересна особеност в нашата община е било наличието на два типа кукери: „бежбеши“ в с. Долен и „бешкари“ в с. Аламовци, Козарска река, Кобилин дол, Сареле и Луджата. Тези игри започвали на смрачаване и продължавали до зазоряване. Вярвало се, че именно тогава, в потайна доба, силата на кукерите е най-голяма, за да успеят да прогонят разните зли сили – вили, самовили, караконджоли, дракуси и т. н.

В кв. "Малка река" на Златоград и до днес е известно широкото мегданче, което се нарича „Играта“. Когато вече върлували болести с голяма смъртност, хората прибягвали и до хващането на жив огън. Вярвало се, че точно „живият огън“ ще предпази здравите и ще излекува болните. Златоградчани и днес използват за означаване на възпалението на очите /ечемик/ с думата „чуменик“ – това е едно твърде болезнено гнойно некротично възпаление на клепачите на очите. Изобщо народният гений интуитивно е откривал и достигал до използващи се и днес мерки, като изолация (карантина) за предпазване от върлуващите човека опасни заразни болести.

 Розалин Хаджиев

Председател на Тракийско дружество „Дельо войвода”

Гр. Златоград

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
04 авг 2020
Последни новини