Ердоган ползва мигрантите като оръжие, категоричен бившият ни консул в Одрин

"Бежанците и по-скоро мигрантите, защото те повечето са мигранти, се използват от Ердоган първо като коз да рекетира Европейския съюз и включително България, Гърция и т.н. И сега в момента, дори още по-страшно - като оръжие. Поради простата причина, че в Сирия турското оръжие е недостатъчно - не може да се справи с Русия. А Русия никога няма да остави сама Сирия". Това заяви бившият консул на България в Одрин Георги Димов пред Bulgaria ON AIR.

Дипломацията винаги има ходове, понеже обратното на дипломацията е много страшно, заяви Димов. По думите му сега военното противопоставяне се извършва по съвсем нови механизми и по съвсем други способи.

Отношенията между Москва и Анкара в Сирия са сложни, каза дипломатът. "А те са сложни, понеже техните изходни позиции и интереси са коренно противоположни. Турция иска да свали от власт сегашния президент Башар Асад и на негово място да "монтира" правителство на "Мюсюлманските братя", заяви Георги Димов. 

Турция иска и да прочисти границата си със Сирия от кюрди и други етнически сирийци, а на тяхно място да засели туркомани. Друга причина, поради която Турция настоява за присъствие в региона, е подходящото трасе за енергийни източници.

"Русия е там (в Сирия) по покана на сегашния президент Башар Асад. Понеже благодарение на него и благодарение на баща му - Хафез Асад, тогава имаше един 20-годишен договор. Москва осъществи отколешната си мечта, още от Руската империя, за излаз над топлите морета", обясни Георги Димов.

България играе в европейския отбор и не може да играе в друг, категоричен е българският дипломат. 

В коментар на думите на турския президент Ердоган, че не иска 1 млрд. евро от ЕС, Димов смята, че турският президент се надява на повече.

Той припомни първоначалното споразумение между ЕС и Турция от 18 март 2016 г. Тогава срещу ангажиментите на Турция по отношение на бежанците, Брюксел се съгласи да отпусне 3 млрд. евро помощ на Турция. По думите на Димов това е правилно.

"След това по време на нашето европредседателство във Варна имаше среща на високо равнище - там бяха договорени още 3 млрд. Тези дни, на различни поводи, различни европейски лидери загатнаха, че може би ще има още 3 млрд. (евро)", обясни Димов. Според него Ердоган ще поиска поне още 2 млрд. евро. 

От друга страна Европа се лута. Според Димов качеството на съвременните лидери не е на предишното ниво. 

Както и военният министър Красимир Каракачанов обяви вчера, че нелегалното преминаване на границата от мигранти е незаконно според всички международни документи, така и бившият ни консул в Одрин обясни, че начините на преминаване на държавната граница са два - законен и незаконен. "Незаконният е престъпление ", категоричен е Димов. Според него трябва да има разграничение между бежанци и мигранти.

По руски данни има 130 хиляди мигранти, които Турция иска да вкара в Европа, каза Димов. 

"Ако те влязат законно, няма никакъв проблем. Ако притежават нужните качества да се интегрират, както Германия иска, също няма никакъв проблем", каза дипломатът.

Според него в България подслон може да получи човек, който е бежанец и може да докаже, че бяга. 

Източник: bgOnAir

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Re
    refugee
    4 -7
    12:00, 4 мар 2020
    Ердоган не е длъжен да държи бежанци в страната си.
  • 2
    Ба
    Бай Грозю
    1 0
    22:49, 4 мар 2020
    Тоя ****** извива ръцете на Европа, никакви договорки бой по пачата
Последни новини