Тоталният срив на самолетните полети заради коронавируса променя правилата

Европейската комисия се съгласи във вторник (10 март) временно да спре да прилага правилата, които задължават авиолиниите да извършват "призрачни полети", предаде EURACTIV, отбелязвайки, че това е един от опитите на ЕС да смекчи последиците от епидемията от коронавирус върху икономиката.

Авиолиниите разполагат с определени слотове - времето, когато могат да кацат и излитат - но рискуват да ги загубят, ако не покрият поне 80% за една календарна година.

Въпреки че вирусът ограничи плановете за пътуване и доведе до масова отмяна на полети в опит да се ограничи заразата, превозвачите все още трябва да имат самолети в небето, за да запазят бизнес плана за следващата година.

В миналото правилата са били временно прекъсвани заради терористичните атаки от 11 септември, по време на епидемията от SARS и в определени моменти по време на финансовата криза през 2008 г. Ситуацията с коронавируса ще се третира по същия начин.

Авиокомпаниите, притиснати от отсъствието на уплашени от епидемията пътници, се оказаха задължени за изпращат почти пpазни самолети, само и само да не изгубят слотовете за приземяване. Изработването на детайлите за прилагане на тази пауза може да отнеме седмица.

Световната авиоиндустрия е сред секторите, които са най-силно засегнати от заразата. Тя загуби вече почти една трета от стойността си - 70 млрд. долара, тази година, показва анализ на "Ройтерс".

Разпространението на вируса засяга все повече маршрути и доведе до това, че "Луфтханза" оряза 50% от капацитета си, а целият ефект върху въздушния трафик ще се види, когато се публикуват отчетите.

Международните резервации до Европа се сринаха със 79% заради заразата в Италия .

Korean Air Lines преди ден предупреди, че разпространението на заразата заплашва оцеляването й, след като реално изкара извън строя 80% от международния й капацитет, принуждавайки я да приземи 100 от 145-те си пътнически самолета.

Миналата седмица британската Flybe изпадна в колапс, а акциите на "Норуиджън ер" (Norwegian Air) загубиха 70% от стойността си в рамките на месец, без да се вижда краят на кризата.

Австралийската Qantas Airways също обяви, че свива с 25% капацитета по международните си линии и отлага поръчката на нови самолети.

Водещите на пазара в САЩ "Делта" и "Америкън" вече не подкрепят обявените си прогнози за тази година и приеха драстични мерки, за да ограничат ефекта от заразата върху бизнеса си. "Делта" съобщава за 25-30% спад на резервациите и очаква влошаване.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини