Температура около 37-38 градуса, силно зачервено гърло-първи симптоми на Ковид-19

Няма доказан нов случай от днес на заразен с коронавирус в България, съобщиха от Националния кризисен щаб на редовния брифинг.

От осемте нови заразени, доказани вчера, трима са в болница, другите са с леки симптоми или без и са в домашна карантина, посочи ръководителят на ВМА и шеф на Националния щаб по Ковид-19 ген. Венцислав Мутафчийски.

Сред новите заразени три са  жените. При част от доказаните нови случая хората са  били на ски-  семейство с двама приятели, има хоспитализиран и един чужденец.  Във ВМА са шестима от заразените  в София. От новите случи има един в Плевен-мъж, в стабилно състояние засега. Така в Плевен доказаните със заразата са вече трима. Те нямат нищо общо помежду си, посочи шефът на Националния кризисен щаб.

Доц. Попов, който е  началник на катедра „Инфекциозни болести” във ВМА посочи, че с натрупания опит от болните, приети в клиниката, прави впечатление, че става въпрос предимно за хора над 50 + години. За разлика от грипа, при Ковид -19  няма висока рязка температура. Болестта протича с с температура от 37,6- 38 градуса, силно зачервено гърло, засягане на дихателни пътища. „Прави впечатление, че няма засягане на други органи и системи, освен дихателната.

При един от болните са регистрирани ниски левкоцити и увеличени моноците и лимфоците- типично за вирусните  заболявания.”, посочи доц. Попов. Той уточни, че се поддържа  видеовръзка с болните в домашно лечение, но при влошаване те ще бъдат хоспитализирани.

У нас доказаните случаи вече са 31. Една жена почина, от останалите 30 души заразени, но без никакви симптоми са 10  души, един е в тежко състояние в „Пирогов”- мъжът на починалата жена.

 Ген. Мутафчийски отбеляза, че драстичните мерки за карантина, въведени от вчера, вече дават плодове.

Четирима шофьори на тирове са  арестувани в Сливница, след като са напуснали  домашната си  карантина и са принудително заведени вкъщи. Те са заварени в заведение.

Един пациент, който е изчезнал предходния ден, след като е чул за сериозната ситуация у нас, вчера се е върнал сам и е в болница, уточни ген.Мутафчийски.

От ВнМ отново призоваха българите, които се намират извън България да преосмислят връщането си в страната към този момент.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ло
    локомотива
    18 -2
    10:14, 14 мар 2020
    Годжи един съвет от мене без да имам медицински познания.Вземайте една чанта термометри и отивайте в Дупница и ги почвайте,половината от Италия се прибраха в града.След 10дена отивайте в Димитровград и почвайте и там,пазара го затвориха бая късничко и след няколко дена ша стане ясно какво е дереджето.И естествено всички маймуни в Илиянци.
  • 2
    Аз
    Аз
    7 -2
    11:29, 14 мар 2020
    Защо след като затворихте заведения, не затворите и пълните с пенсионери тото пунктове???
    • Зл
      златните пирамиди
      0 0
      13:33, 14 мар 2020
      Там ли се преместиха да трият билетчета завалиите ?
  • 3
    Ха
    Хасковлия
    13 -1
    11:32, 14 мар 2020
    То на всички хора, температурата е около 37 градуса :)
  • 4
    Фф
    фф
    9 -1
    12:27, 14 мар 2020
    Нищо не е затворено всичко работи еййй ебати алчният нсрод само пари пари са им в главите нали само хранителни маг и аптеки и дрогерии щяха да рсботят нищо не се спазва какво е това изванаредно положение само вятар и глупости!?
    • Вл
      Владиката
      4 -3
      12:52, 14 мар 2020
      и Светия синод алчен - църквите отворени и всичките лижат иконите :))
  • 5
    Ам
    АмериканскиХойКосмат
    5 -4
    12:37, 14 мар 2020
    Джуджето с Униформа го пускат понеже ПИ-ар-ите на ГРОБ/ДПС са преценили че Раята обича силни мъже в униформа.
    .....
    А иначе :
    Първо, при нас в Америка казаха че умрелите могат да достигнат 1.5 милиона . Ако същия процент се приложи към България , жертвите в България ще са 24 000 .
    Второ , Бай Дончо пусна над 150 милиарда долара фондове - 50 милиарда пряко към щатите и поне 100 милиарда за банките от Федералния резерв.
    При вас Боци Маймуната и шайката му ще ви дадат един гол . Така че и от глад ще мрете
    ....
    • Кр
      кризисен щаб
      0 0
      13:36, 14 мар 2020
      Жертвите в България ще надхвърлят 100 000.
    • Ду
      Дуду
      1 0
      22:27, 14 мар 2020
      А'си и добрия коментар Ам-Хой..!!
Последни новини