Медици от Спешна помощ в Смолянско: Нямаме дори предпазни маски!

Медицински служители от филиали на спешна помощ в Смолянско нямат абсолютно никакви предпазни средства.  За такъв случай сигнализираха от филиала в Чепеларе. 

„В спешния шкаф имахме две маски за еднократна употреба, но вече ги няма, няма предпазно облекло, работим със собствени работни облекла, закупени от нас самите, но те са обикновени туники от плат. Притесняваме се, ние сме на входа на веригата, каквото и да стане на нас първо се звъни-катастрофа, инцидент, спешен случай. Всички ние имаме семейства и деца, възрастни и хронично болни родители, не е нормално да имаме две маски за еднократна употреба!“

Това заяви пред СмолянБГвести медицински специалист от Филиал на Центъра за спешна медицинска помощ в Чепеларе, който предпочете да запази анонимност.

Във филиала работят 18 човека-фелдшер, медицински сестри, санитари, шофьор на линейки, лекар нямат. Община Чепеларе е на входа на Смолянска област, има активни туристически сезони и зиме, и лете, както и много чужденци. С основание работещите във филиала се притесняват, че нямат защитни средства, а в родопското градче, на няколко километра от Пампорово, все още има чужденци и нерядко стават инциденти, особено след употреба на алкохол.

„Това няма как да бъде вярно. Нашите екипи са оборудвани със служебно облекло, което е защитно. Ако става въпрос за специалното облекло-калцуни и гащеризони, когато му дойде времето, всички санитарни автомобили ще бъдат оборудване. Имаме определени бройки, заявили сме, чакаме всеки момент , но ние нямаме доказан случай на корона вирус.“

Това обясни директорът на ЦСМП Смолян д-р Венелин Денев. По думите му, маски и ръкавици има, в склада има голям резерв. 

"При нас бързо се харчат тези предпазни средства. Ние харчим на месец по 2-3 хиляди маски. В момента имаме резерв също.“, каза още д-р Денев и допълни, че твърдението за две маски във филиал е пресилено. Той също така намекна, че не изключва недобросъвестно запасяване със служебни маски за лично ползване. 

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини