11 °C

Медици от Спешна помощ в Смолянско: Нямаме дори предпазни маски!

Медицински служители от филиали на спешна помощ в Смолянско нямат абсолютно никакви предпазни средства.  За такъв случай сигнализираха от филиала в Чепеларе. 

„В спешния шкаф имахме две маски за еднократна употреба, но вече ги няма, няма предпазно облекло, работим със собствени работни облекла, закупени от нас самите, но те са обикновени туники от плат. Притесняваме се, ние сме на входа на веригата, каквото и да стане на нас първо се звъни-катастрофа, инцидент, спешен случай. Всички ние имаме семейства и деца, възрастни и хронично болни родители, не е нормално да имаме две маски за еднократна употреба!“

Това заяви пред СмолянБГвести медицински специалист от Филиал на Центъра за спешна медицинска помощ в Чепеларе, който предпочете да запази анонимност.

Във филиала работят 18 човека-фелдшер, медицински сестри, санитари, шофьор на линейки, лекар нямат. Община Чепеларе е на входа на Смолянска област, има активни туристически сезони и зиме, и лете, както и много чужденци. С основание работещите във филиала се притесняват, че нямат защитни средства, а в родопското градче, на няколко километра от Пампорово, все още има чужденци и нерядко стават инциденти, особено след употреба на алкохол.

„Това няма как да бъде вярно. Нашите екипи са оборудвани със служебно облекло, което е защитно. Ако става въпрос за специалното облекло-калцуни и гащеризони, когато му дойде времето, всички санитарни автомобили ще бъдат оборудване. Имаме определени бройки, заявили сме, чакаме всеки момент , но ние нямаме доказан случай на корона вирус.“

Това обясни директорът на ЦСМП Смолян д-р Венелин Денев. По думите му, маски и ръкавици има, в склада има голям резерв. 

"При нас бързо се харчат тези предпазни средства. Ние харчим на месец по 2-3 хиляди маски. В момента имаме резерв също.“, каза още д-р Денев и допълни, че твърдението за две маски във филиал е пресилено. Той също така намекна, че не изключва недобросъвестно запасяване със служебни маски за лично ползване. 

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 28.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
28 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
28 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
28 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
28 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
28 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
28 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
28 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
28 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
28 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
28 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
28 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
28 мар 2020
Последни новини