13 души в Смолянско под карантина. Намаляват болните от грип

Под председателството на областния управител Недялко Славов, на проведено днес заседание, Областният съвет по сигурност обсъди допълнителни мерки за ограничаване появата и разпространението на Корона вирус в област Смолян.

Директорът на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева отчете низходящ тренд при острите респираторни заболявания от грип през последната седмица – 165/10000. Под задължителна карантина в региона са 13 души. Тя отбеляза, че има добро взаимодействие с органите на реда във връзка с контрола за спазване на задължителна карантина.

Ст.комисар Николай Димов каза, че през почивните дни основните сигнали са за работещи заведения, в нарушение със Заповедта от 13.03.2020 на Министъра на здравеопазването, извършена е проверка и са направени предписания. Той предупреди населението да бъде внимателно във връзка с появилите се в страната случаи на измамници, които се представят за санитарни инспектори и влизат в домовете на хората с цел кражба.

Директорът на РДГП-Смолян, ст.комисар Стоян Мандаджиев обърна внимание, че въпреки препоръките, се наблюдава все още интензивно преминаване на граничните пунктове в страната, като броя на преминаващите лица не е намалял, спрямо същия период от миналата година. Въпреки, че ГКПП Златоград остава пунктът с най-малко преминаващи пътници, тази тенденция се запазва и тук – през изминалите почивни дни са преминали около 900 лица и в двете посоки, от които 570 български граждани.

Директорът на РД за Социално подпомагане-Смолян, Петя Пампорова сигнализира за 365 лица над 65-годишна възраст, които не попадат в никоя от програмите за социално подпомагане на МТСП и няма надзор над състоянието им.

По време на заседанието се обсъди и въпросът с подсигуряване на защитни средства и уточняване на необходимите количества за отделните институции. Към момента, на територията на област Смолян има три фирми, които произвеждат защитни маски и облекла с материали, сертифицирани от Министерството на здравеопазването, и могат да спомогнат в процеса по набавяне на необходимите предпазни средства.

Въз основа на обсъдените теми, членовете на Областния съвет по сигурност взеха следните решения:

  • Попълнените анкетни карти на ГКПП Златоград ще се сканират и изпращат до РЗИ-Смолян и ОД МВР-Смолян незабавно след попълването им;

  • Препоръчва се на всички прибиращи се от чужбина да преминават под доброволна карантина, като информират личните си лекари за здравословното си състояние;

  • Общинските щабове да забранят провеждането на пазари и тържища, както и да указват контрол върху дезинфекцията в масовия транспорт;

  • Да се изготви инструкция за санитарно-хигиенни изисквания за работата на търговските обекти, фризьорските и козметични салони и вендинг машини, в условия на извънредно положение;

  • Да се изпратят до общините данни за лицата над 65 години, които не попадат в програмите за подпомагане на МТСП;

  • Препоръчва се използване на плащане по безкасов път.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини