0 °C

Коронавирусът прочисти въздуха в Италия (видео)

Трагичните последици за живота на хората и световната икономика от пандемията Covid-19 още се трупат и тепърва ще се оценяват. Светът се бори вече три месеца с разпространението на коронавируса, но покрай това усети и един неочакван ефект. Дори това краткотрайно в исторически план намаляване на човешката активност изчисти атмосферата от замърсявания.

На 8 март икономистът по екологични ресурси на университета в Станфорд Маршал Бърк направи някои изчисления за спада на скоростта на замърсяване на въздуха над части от Китай и потенциално спасените човешки животи Неговия анализ е публикуван в глобалния блог за храни, околна среда и икономическа динамика G-FEED.

Ситуацията продължава да се развива оттогава, така че тези числа няма да останат актуални дълго, но според Бърк, дори консервативно, много вероятно е спасените човешки животи вследствие намаляването на замърсяването да са повече от смъртните случаи от Covid-19 в Китай.

Двата месеца намаляване на замърсяването, изчислява Бърк, вероятно са спасили живота на 4000 деца под 5 години и 73 000 възрастни над 70 години в Китай. Това е значително повече от сегашната глобална смъртност от самия вирус.

Въпреки че това може да изглежда малко изненадващо, това е нещо, за което знаем доста отдавна. По-рано този месец изследванията предположиха, че замърсяването на въздуха в глобален мащаб съкращава средно с три години продължителност на живота .

"Забележително е, че както броят на смъртните случаи, така и намалената продължителност на живота от замърсяване на въздуха се конкурират с ефекта от тютюнопушенето и са много по-високи от другите причини за смърт", заяви тогава физикът Джос Леливелд от Кипърския институт в Никозия.

"Замърсяването на въздуха надхвърля маларията като глобална причина за преждевременна смърт с фактор 19; тя надвишава насилието с фактор 16, ХИВ / СПИН с фактор 9, алкохолът с фактор 45 и злоупотребата с наркотици с фактор от 60."

Така че е добре установено, че замърсяването на въздуха наистина убива.

Анализът на Бърк използваше само данни от Китай и бе завършен, преди да има повече информация за това как коронавирусът е повлиял на останалата част от света.

С втория най-голям брой случаи, възникнали в Италия - страната, която прилага строги карантинни мерки, сателитните данни над Северна Италия показват голям спад в замърсяването на въздуха, по-специално с азотен диоксид, газ, който се излъчва главно от автомобили, камиони, електроцентрали и някои промишлени предприятия.

Изображенията, направени от 1 януари до 11 март 2020 г. от инструмента Tropomi на спътника Copernicus Sentinel-5P показаха драстичен спад на азотния диоксид.

Можете да видите това във видеото по-горе.

„Спадът на емисиите на азотен диоксид над долината По в Северна Италия е особено очевиден“, обяснява Клаус Зехнер, ръководител на мисията Copernicus Sentinel-5P на ESA.

"Въпреки че може да има малки разлики в данните поради облачната покривка и променящото се време, ние сме много уверени, че намаляването на емисиите, което можем да видим, съвпада с блокирането в Италия, което води до по-малко трафик и промишлени дейности."

Засега няма проверени проучвания, измерващи въздействието действителното намаляване на вредните емисии върху здравето, но предвид това, което знаем за опасностите от замърсяването на въздуха, вероятно ще намалеят свързаните с него смъртни случаи.

Тези предварителни цифри показват, че сегашната глобална здравна катастрофа е възможност да се прецени кои аспекти на съвременния живот са абсолютно необходими и какви положителни промени могат да бъдат възможни, ако променим навиците си в глобален мащаб, пише ScienceAlert.

Credits: contains modified Copernicus Sentinel data (2020), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
02 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
02 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
02 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
02 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
02 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
02 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
02 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
02 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
02 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
02 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
02 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
02 апр 2020
Последни новини