Мистериозни кръгове от мамутски кости открити в Русия

Мистериозни кръгове от кости на мамути помогнаха на учените да разберат как са оцелели хората през ледниковия период.

Костите били открити в Русия и се смята, че са на възраст над 20 000 години.

Общо 51 долни челюсти и 64 отделни мамутски черепа били използвани за построяването на стени на структура с големина 9х9 метра.

Били открити и малък брой кости от лосове, коне, мечки, вълци, лисици и полярни лисици.

Според учените най-вероятно костите са добити от животински гробища.

Изследователи от Университета в Ексетър открили останки от овъглена дървесина и други растения  във вътрешността на структурата, разположена в близост до днешното село Костенки, на около 500 км южно от Москва.

Това подсказва, че хората са използвали дървесината и костите като гориво, а местните общности са се научили къде да търсят ядивни растения по време на ледниковия период.

Едно от нещата, които може би довели хората и мамутите на това място е фактът, че то съдържало естествен извор, който осигурявал течна вода през зимата – истинска рядкост в период с толкова ниски температури.

Откритията хвърлят нова светлина върху целта на мистериозните кръгове.

Археологията ни дава повече информация за това как предците ни са оцелявали в изключително негостоприемните условия по време на ледниковия период.  

Много други райони на подобна географска ширина били изоставени по онова време, но въпросните групи успели да се адаптират и да открият храна, вода и подслон.

Последният ледников период в Северна Европа се състоял преди 75-18 000 години, като най-сурови били условията преди около 23-18 000 години.

Много от тогавашните общности напуснали региона, заради липсата на ловни животни и ядивни растения, на които разчитали за оцеляването си.

Кръговете от кости, над 70 от които са открити в Украйна и Западна Русия, в крайна сметка били изоставени с охлаждане на климата.

 Първоначално археолозите смятаха, че кръглите структури от мамутски кости са били използвани като жилища, но новопроведеното изследване отхвърля тази вероятност.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
04 авг 2020
Последни новини