Мистериозни кръгове от мамутски кости открити в Русия

Мистериозни кръгове от кости на мамути помогнаха на учените да разберат как са оцелели хората през ледниковия период.

Костите били открити в Русия и се смята, че са на възраст над 20 000 години.

Общо 51 долни челюсти и 64 отделни мамутски черепа били използвани за построяването на стени на структура с големина 9х9 метра.

Били открити и малък брой кости от лосове, коне, мечки, вълци, лисици и полярни лисици.

Според учените най-вероятно костите са добити от животински гробища.

Изследователи от Университета в Ексетър открили останки от овъглена дървесина и други растения  във вътрешността на структурата, разположена в близост до днешното село Костенки, на около 500 км южно от Москва.

Това подсказва, че хората са използвали дървесината и костите като гориво, а местните общности са се научили къде да търсят ядивни растения по време на ледниковия период.

Едно от нещата, които може би довели хората и мамутите на това място е фактът, че то съдържало естествен извор, който осигурявал течна вода през зимата – истинска рядкост в период с толкова ниски температури.

Откритията хвърлят нова светлина върху целта на мистериозните кръгове.

Археологията ни дава повече информация за това как предците ни са оцелявали в изключително негостоприемните условия по време на ледниковия период.  

Много други райони на подобна географска ширина били изоставени по онова време, но въпросните групи успели да се адаптират и да открият храна, вода и подслон.

Последният ледников период в Северна Европа се състоял преди 75-18 000 години, като най-сурови били условията преди около 23-18 000 години.

Много от тогавашните общности напуснали региона, заради липсата на ловни животни и ядивни растения, на които разчитали за оцеляването си.

Кръговете от кости, над 70 от които са открити в Украйна и Западна Русия, в крайна сметка били изоставени с охлаждане на климата.

 Първоначално археолозите смятаха, че кръглите структури от мамутски кости са били използвани като жилища, но новопроведеното изследване отхвърля тази вероятност.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини