Тревожно: В Девин гурбетчии вместо в карантина, вдигат купони . Затварят ги по домовете принудително

 
 
"Ако дойде зараза в Девин, тя ще от вън от гурбетчиите", изрази притеснението си пред СмолянБГвести зам.-кметът Дияна Чаушева. По нейни думи, вчера от Банско са се завърнали няколко човека. Те работили в зимния курорт. През последната седмица се забелязва повишение на завърналите се от рискови страни като Испания и Германия. За съжаление голяма част от тези хора дори не са се обадли на личните си лекари, допълни Чаушева. "Вместо да се изолират сами по домовете си, те събират роднини, приятели, съседи и вдигат купони. Това е безумие и безрасъдство", гневи се Чаушева. Официалната информация от анкетните карти, които са попълвали на границите идвала при местната управа със закъснение. За щастие, заедно с униформените успявали бързо да реагират, благодарение и на самодисциплината на жителите на общината.
"Обаждат се съседи, съграждани на пристигналите от рисковите зони и ги поставяме под карантина. До момента поне 10 души трябва да си стоят по домовете", обобщи още Чаушева. Получаваме сигнали, че поставените под карантина си позволяват да ходят до магазина или излизат на улицата, но при проверка това не се е потвърдило. 
Община Девин се принуди да въведе вечерен час за учениците, тъй като вместо да седят по домовете си, вечер се събирали по градинките и на улицата. От общината призовават съгражданите си да спазват всички мерки и се обръщат специално към гурбетчиите или завърналите се от Банско, да останат по домовете си. Да бъдат отговорни към собственото си здраве и това на близките и съгражданите си.
 
Анелия Веселинова
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини