17 °C

Коронавирусът остава с часове във въздуха и дни - върху повърхности

Коронавирусът е стабилен няколко часа до дни в аерозоли и на повърхности, според ново проучване на учените от американските Национални здравни институти, CDC, UCLA и Университета в Принстън, публикувано на 17 март в The New England Journal of Medicine.

Учените откриха, че коронавирусът на тежкия остър респираторен синдром 2 (SARS-CoV-2) се открива в аерозоли до три часа, до четири часа на мед, до 24 часа в картон и до два- три дни на пластмаса и неръждаема стомана.

Резултатите предоставят ключова информация за стабилността на SARS-CoV-2, която причинява заболяването Covid-19, и предполага, че хората могат да се заразят с вируса във въздуха и след докосване на замърсени предмети. Информацията от проучването беше широко споделена през последните две седмици, след като изследователите поставиха съдържанието на сървър за предпечат, за да споделят бързо своите данни с колеги.

Учените от NIH от Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания в Монтана в Rocky Mountain Laboratories сравниха как околната среда влияе на SARS-CoV-2 и SARS-CoV-1, което причинява SARS. SARS-CoV-1, подобно на неговия наследник, който сега обикаля по целия свят, излезе от Китай и зарази повече от 8 000 души през 2002 и 2003 г. SARS-CoV-1 беше изкоренен чрез интензивни мерки за проследяване на контакти и изолиране на случаите и не са откривани случаи от 2004 г. SARS-CoV-1 е човешкият коронавирус, който е най-тясно свързан със SARS-CoV-2. В проучването за стабилност двата вируса се държали по подобен начин, което за съжаление не успява да обясни защо Covid-19 се е превърнал в много по-голяма епидемия.

Изследването на NIH имитира депонирането на вируса от заразен човек върху ежедневни повърхности в домашни или болнични условия, например чрез кашлица или докосване на предмети. След това учените проучиха колко дълго вирусът остава заразен на тези повърхности.

Учените изтъкват допълнителни наблюдения от своето проучване:

Ако жизнеспособността на двата коронавируса е подобна, защо SARS-CoV-2 води до повече случаи? Появилите се доказателства показват, че хората, заразени със SARS-CoV-2, може да разпространяват вирус, без да разпознаят или преди да разпознаят симптомите. Това би направило мерките за контрол на болестта, които са били ефективни срещу SARS-CoV-1, по-малко ефективни спрямо неговия приемник.

Резултатите потвърждават указанията на специалистите по обществено здраве да се използват предпазни мерки, подобни на тези за грип и други респираторни вируси, за да предотвратят разпространението на новия коронавирус:

Избягвайте тесен контакт с болни хора.
Избягвайте да докосвате очите, носа и устата.
Останете вкъщи, когато сте болни.
Покрийте лице при кашлица или кихане си с кърпичка, след което я изхвърлете в кошчето.
Почиствайте и дезинфекцирайте често докосвани предмети и повърхности, като използвате обикновен домакински спрей за почистване или кърпа.

N van Doremalen, et al. Аерозолна и повърхностна стабилност на HCoV-19 (SARS-CoV-2) в сравнение със SARS-CoV-1. The New England Journal of Medicine. DOI: 10.1056 / NEJMc2004973 (2020).

Новото изследване на учените от американските здравни институти напълно се синхронизира с резултатите на техните германски колеги, публикувани преди месец.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
31 мар 2020
Последни новини