Сто бързи теста за коронавирус пристигат в ДКЦ Смолян, няма наплив в частната лаборатория

Изследването е подходящо за скрининг на пациенти със съмнения за инфекция с Ковид-19

ДКЦ Смолян от 1 април ще разполага с т.нар. „бързи тестове“ за наличие на вирус covid 19 в кръвта. Това съобщи шефът на ДКЦ Смолян д-р Момчил Хубчев и допълни, че е направена заявка за 100 броя и от утре/1 април/ срещу 25 лв., желаещите да се изследват могат да го направят.

Изследването се извършва в Микробиологичната лаборатория /б.а. входът й е срещу този на центъра за Спешна медицинска помощ в МБАЛ “Братан Шукеров“ в Смолян. Тестовете ще се обработват от д-р Славкова и д-р Седенко-лекари специалисти в Отделението по болнична епидемиология, микробиология и серология.

Д-р Хубчев обаче категорично подчерта, че бързият тест може да покаже единствено наличието на антитела в кръвната плазма, тоест преболедуване на вирусната инфекция в различен стадий, срещу която имунната ни система се „бори“ създавайки антитела.

При наличие на антитела от вида IgM /имуноглобулин М/ -инфекцията е присъстваща /б.а. тоест заразата е от 7-8 дни/. Ако в кръвната проба се открие IgG/ имуноглобулин G/-това сочи късна фаза на инфекция, която най-вероятно е подминала 14 дни.

Тези тестове обаче, колкото и да са бързи, не дават никаква информация относно това дали сте вирусоносител-тоест не само да сте боледувал, но и все още да сте заразен за околните, защото носите вируса в кръвта.

 Тези бързи тестове не откриват самия вирус в кръвта на човек, това може да стане единствено със специализираните PSR-тестове, които се правят в националната лаборатория в София и които вече се прилагат в допълнително разкритите заради епидемията лаборатории в Пловдив, Стара Загора и Плевен.

Единствено многопрофилната болница в Смолян към момента работи с PSR тестове, те са по-бавни, но дават 100% гарантиран резултат за наличие на вирус covid 19 в кръвта-дори и да няма никакви клинични прояви и човекът да се чувства добре, но той ще е заразен за останалите. 

От днес вече и частна лаборатория в Смолян е започнала да прави бързи тестове срещу заплащане от 30 лв. , но към момента няма наплив-в последния ден от март месец там са се изследвали трима души.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини