Нов кръвен тест засича 50 вида рак

Нов кръвен тест, базиран на изкуствен интелект успява да засече 50 различни вида рак, включително някои от най-агресивните и неуловими видове.

Всички знаем, че ранното откриване на заболяването е жизненоважно за спасяването на човешки  животи, а учените отдавна мечтаят за прост и надежден кръвен тест, способен да засича рак.

Макар новият тест да е все още в началните етапи на развитието си, изследване с 6 689 кръвни проби дава обещаващи резултати.

Над 99% от положителните резултати се оказали верни. И все пак съществува риск от създаване на фалшива увереност у пациентите, защото тестът засякъл болестта в 44%  от случаите на 50 конкретни вида рак.

Нещо повече тестът бил с по-висока успеваемост при по-напреднала фаза на болестта – 18% успех в ранен стадий и над 90% в  по-късна фаза.

Тестът разчита на компютърна програма, обучена да преглежда частици от ДНК в кръвта, идентифицирайки фрагменти, които биха могли да се превърнат в тумори.

Програмата трябвало да установи дали тези ДНК частици са метилирани – химична индикация за това дали гените са активни или неактивни във вътрешността на клетките.

Изследователите обучили алгоритъма да анализира модели на ДНК метилиране от хиляди кръвни проби, преди да му представят 1 531 проби от хора с рак и на 1 521 души без рак.

Програмата  групирала моделите по сходство, а изследователите обучили изкуствения интелект кой модел на кой вид рак отговоря.

Тестът се справил по-добре от традиционното ДНК секвениране в засичането на различни видове рак в кръвните проби.

Друго предимство на метилирането е, че то предоставя улики за вида на тъканите, от които произлизат ДНК фрагментите.

Т.е тестът не само демонстрира наличието на рак, но посочва за какъв тип рак се касае.

Тестът вече участва в клинични изпитвания, но преди да навлезе в масова употреба трябва да бъде решен основния проблем – ниската успеваемост в засичането на рак в начален стадий.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини