Турската лира се понижи до 19-месечно дъно спрямо долара

Курсът на турската лира спрямо долара се понижи до най-ниската си точка от 19 месеца насам, сочи справка на Economic.bg. Дневното поевтиняване е в размер на 0.98%, като една турска лира се разменя за 15 американски цента, а един долар – за 6.71 лири (към 15:25 ч. българско време).

За последно една лира се е обменяла за 15 цента в края на август 2018 г. – когато бе разгарът на валутната криза в югоизточната ни съседка.

Седмичната обезценка на лирата спрямо долара надхвърли 3%, а от началото на годината общото понижение в курса ѝ вече е 11%.

„Докато Турция се възползва от спад на цените на петрола, икономическият растеж ще се забави рязко, увеличавайки рисковете от рецесия“, коментира Симин Демокан от Bloomberg Истанбул. По думите ѝ се очаква туристическият сектор да бъде сред най-тежко засегнатите, като той представлява 12% от БВП на Турция.

„По повод пандемията президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се противопостави на идеята за цялостно блокиране, твърдейки, че това ще спре всяка икономическа активност“, разказва пазарният аналитор.

Досега повече от 200 хил. фирми са спрели работа заради разпространението на коронавируса. Потвърдените случаи на коронавирус в Турция достигнаха над 18 хил., броят на смъртните случаи скочи с 28% спрямо предния ден до над 350, а по данни на правителството почти 19 хил. души се тестват на ден.

Източник: economic.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини