Българската православна църква съветва хората да останат по домовете си за Великден

Българската православна църква се солидаризира с апела на Националния оперативен щаб хората да останат по домовете си по Великден.

Това обяви в интервю за bTV Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний по повод думите на ген. Мутафчийски от тази сутрин. Шефът на щаба призова българите да не ходят нито на църковни служби, нито по хотели през празничните дни, за да не избухне с нова сила заразата от Ковид-19.

„Както чухме призива на Негово светейшество патриарха и Светия синод, съветваме хората да останат на големите християнски празници в домовете си“, заяви митрополит Антоний.

Както вече стана известно, храмовете ще бъдат отворени, като ще се служи пред тях, а хората бяха посъветвани да спазват дистанция и да носят маски.

"Църквите са като аптеките и не бива да бъдат затваряни, защото се грижат за душите на вярващите", категоричен е духовникът и отбеляза, че дори в Гърция са смекчили мерките.

„Това е решение на гръцката държава, която затвори църквите, но впоследствие те разрешиха да се отслужат богослужения при закрити врата в храмовете“, заяви митрополитът.

По време на великденските богослужения свещениците ще бъдат с маски и ще се спазват всички отстояния, БПЦ се координира за мерките с Националния оперативен щаб, за да бъдат спазени всички мерки, заяви той.

И тази година благодатният огън вероятно ще бъде донесен от Йерусалим, разкри митрополит Антоний. Новината от последните часове е, че е направена организация, за да може родната ни делегация, в която участва и той, да го вземе направо на летището, на самолетната писта, без да влиза в Израел.

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

 • 1
  Еa
  ЕASTER
  11 -7
  11:58, 5 апр 2020
  Шайката ги заплаши и поповете клекнаха.
  • Понеже е казано
   [20:3] да нямаш други богове, освен Мене.
   .....
   А те се кланят на Боци Маймуната и Прасето Доган
 • 2
  Та
  Тарас
  11 -4
  13:04, 5 апр 2020
  Как така изведнъж жертвите на китайския вирус станаха нещо изключително, и защо нямаше извънредно положение за хилядите българи, които умират на година от лошо качество на живот, бактериални инфекции, рак? Защо нямаше карантина? Вчера в България са се родили 176 деца и са починали 282 човека, трима от които с участие на коронавирус. Защо и от какво са починали останалите 279 и трябва ли да се обяви хиперизвънредно положение затова? По никакви медицински критерии случващото се не може да се определи като епидемия, но важното е ГЕРБ да продължи да управлява, а на другарката Караянчева да й се вдигне заплатата, да може да дарява…
 • 3
  Ня
  Някой
  14 -5
  13:12, 5 апр 2020
  Слугата на Диктатора каза: „Призовавам българските граждани да не възприемат Цветница и Великден като празници! Не ходете на църква, не е време за празници“, докато Диктатора на Слугата пък вика: „След две седмици вече ще сме в Ада“.

  Отменете и Господ! Щото Слугата на Диктатора казал!

  К’во си играете на шикалки?!
 • 4
  Вя
  Вярващ
  12 -7
  13:15, 5 апр 2020
  Тези управляващите идиоти искат да отнемат и ВЯРАТА на хората! Бог забавя, но не забравя! В Ада ще горите, нещастници!!! Ще се видим там, защото не съм без грехове и аз!
 • 5
  На
  Народен човек
  14 -4
  13:16, 5 апр 2020
  След като психопрограмирането – „разболяването на Домусчиев“ не даде резултат, сега ни пробутват нова версия с депутатите … Ако и това не даде резултат, следващият ход и крайна мярка ще е смъртта на известна личност с диагноза Ковид-19 …. Целта е тълпата да изживее потрес , изкарване от състояние на съждения и вкарване в състояние на емоции . Това е необходимо за да се изключи филтъра на логическо мислене, логическа оценка на събитията и да се постигне директно вкарване на информацията в подсъзнанието , където да си върши работата …. Прихващане на управлението на тълпата чрез определени внушения …
  • Bg
   BG
   1 -2
   00:58, 6 апр 2020
   Ти си болен мозък!Вредиш на себе си и на останалите! Мисълта ти е, като на петокласник!
 • 6
  Хо
  Ходжата на ГРОБ/ДПС
  5 -2
  15:31, 5 апр 2020
  Храма Св.Александър Невски е много близко до Народното Събрание
  .....
  и може да стане грешка
  .....
  А и Българите по традиция всеки Април Месец са готови да правят "Пиянството на Един Народ"
  ....
  На шефа всеки ден му лея куршум против уплаха
 • 7
  Ка
  Кардинал Ники Ролекса
  9 -2
  15:34, 5 апр 2020
  Кардинал Антоний ,
  сложил як златен ланец за 20 000 лева.
  ....
  Ще трябва да го питам отдека го е купил .... май е италианска плетка (или турска)
  • Ти
   Ти остави Това
   4 -6
   16:02, 5 апр 2020
   Безбожника Антоний
   се облякъл в пурпурни дрехи,
   все едно че е Император Български ;:))
  • По
   По Канон
   1 -6
   16:27, 5 апр 2020
   Пурпурни дрехи носят само главите на Църквите : -... Виж коментара
  • Ха
   Хасковлия
   2 -2
   23:06, 5 апр 2020
   Цветовете имат малко по-друго значение в православието. Освен това Антоний е митрополит и може да носи дрехи с такъв цвят.
   Но обикновенните профани едва ли са наясно с това. В главите им са само ланци и ролекси. За тях е важно да плюят по църквата, съхранила и запазила българщината през вековете.
   #Засраметесебе...не сте стъпвали в църква
  • От
   Отец Начуконий от Рила
   0 -2
   01:48, 6 апр 2020
   Явно сегашните Владици и обслужващия ги персонал
   до един са отсъствали от часа в Семинарията
   за Свети Иван Рилски
   - Небесния Покровител на Българския Народ
  • Ха
   Хасково
   2 0
   08:58, 6 апр 2020
   Поредния селяк се изтропа срещу църквата. Св. Йоан Рилски е светец. Църквата е лечебница и в нея има болни хора. Разликата между нас християните и вас профаните е, че ние съзнаваме греховете си и с покаяние молим за спасение.
   А вие неразумни и юроди, които плюете нашите йереи и архиереи, вие кои сте...хулители и богоборци...антицърковни езичници.
   Той Господ вижда всичко и за всеки има план...
 • 8
  Вм
  ВМРО
  3 -5
  17:37, 5 апр 2020
  Хасковския поп З. ще прореве и оглоднее завалията с другата топ мушица агент Т. в тая криза.Попе по скромно и по смирено и тарикатската ти знаеш как.
  • Аз съм от Еврейските Войводи които Приватизирахме Патриотизма
   .....
   "Който не е от ВМРО или Фашистката Групичка на Далавери Сюлейманов, НЕ е Патриот"
  • Ха
   Хасковлия
   6 -2
   22:57, 5 апр 2020
   Абе келеш, видяхме ви какви войводи сте...чаршаф войводи...
   Я си глей шкембето на Шкембе войвода и не се бъркай в българските работи...
   Такива като вас са срам и позор за всички знайни и незнайни войводи на ВМОРО...пфуу
   Ма и за вас видов ден ще дойде...

Хороскоп за 07.05.2021

Последни новини