522 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас (видео)

Общо 522 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в неделя сутринта, 5 април.

Новите случaи са 24 за денонощието. 

Последните положителни проби са констатирани в София (13 случая), Стара Загора (3 случая), Бургас (1 случай), Перник (2 случая), Сливен (2 случая), Русе (1 случай), Пловдив (1 случай) и Кърджали (1 случай).

192 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 26 от тях са в интензивни структури.

От всички 522 диагностицирани – 299 (57%) са мъже и 223 (43%) жени.

Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-малкият – на 1 година.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 23 души.

Новите смъртни случаи са 4. Общо починалите са 18

Мъж на 54 г. е починал в болница “Света Анна”. Пациентът е страдал от ХОББ, диабет и хипертония, дал е и положителна проба за коронавирус.

Също в УМБАЛ “Света Анна” е починал и 86-годишен мъж, също с положителна проба за COVID-19. Пациентът е бил с белодробна недостатъчност и сърдечни заболявания. 

В "Пирогов" е починала 48-годишна жена. Била е с кетоацидоза (декомпенсиран диабет) и доказана коронавирусна инфекция. Хоспитализирана е в „Пирогов", където е била поставена на апаратна вентилация. Въпреки усилията на медицинския екип, жената е починала.

Мъж на 49 години е починал в "Пирогов", той е приет е тежко състояние, бил е интубиран.

37 са излекуваните и изписани от лечебните заведения граждани.

Завръщащите се от чужбина. Усилията са съсредоточени към откриването на случаи в страната, трафикът от чужбина е минимален. Около 37% са заразените, свързани с някакво пътуване, не само работа, а почивка, ски. Сега повечето от случаите са вътрешни в страната, поясни ген. Мутафчийски.

Приоритетите за тестването. Всички болестни прояви на медицинския персонал трябва да се изследват. Второ - всички първи прояви на болестно състояние в по-големи затворени колективи във финансова, икономическа дейност. Трето - всички случаи на двустранна пневмония. Утре се откриват още лаборатории в София - в "Пирогов" с ПиСиАр, в "Св. Анна" - с генетичен материал. Това отговори проф. Кантарджиев на въпрос за приоритетите при тестване. В Пловдив и в Плевен тази седмица ще заработят лаборатории. В Бургас лабораторията вече работи и по двата метода. Дневният капацитет ще се увеличи до над 2500 теста.

Профилактика. Единствената резултатна мярка е физическото дистанциране. За болест, която няма лечение, за прфолактика е трудно да се говори. Изолацията е единствената доказана, че дава някакъв ефект, каза ген. Мутафчийски.

В Европа смъртността се движи около 5%. Вероятно причина е застаряващото население, закъснели мерки, малко тестове, но засега е по-висока от тази в Китай - 3.5%.

Грипната ваксина. Не е доказана връзка между имунизацияата срещу сезонен грип и заболеваемостта от новия коронавирус. Комбинацията между едновременното разпространение на сезонния грип и коронавируса се показа като много лоша в Китай. Като цяло в България срещу сезонния грип двойно повече са имунизирани тази година, а и грипната ваканция изигра възпиращо действие. Така че населението е в добро общо състояние, което може да е помогнало за по-леко проявяване на новия коронавирус, каза проф. Кантарджиев.

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  По
  Порчо
  11 -5
  10:57, 5 апр 2020
  Колко души са изследвани вчера в Хасково? А колко за времето на обявена пандемия? Имаме ли реална представа за ситуацията в момента? Какво се прави за намиране и изолиране само на заразените? Или се чака някой сам да се обади вече в напреднал стадий на болестта? Защото т.нар. мерки с нищо не решават ситуацията. Все едно да вкараш всички хора в затвора и да се дървиш как си преборил престъпността.
  • 11
   11111
   7 -2
   11:57, 5 апр 2020
   това е мечтата на всеки политик-няма тестване-няма КОРОНА...
  • По
   Под карантина
   11 0
   12:38, 5 апр 2020
   Порчо, няма кой да ти отговори- глас в пустиня! Със симптоми но без температура МБАЛ Хасково не те приема, тестовете освен в София, не са надеждни- самия "Годжи" го казва, а много от карантинираните нямат съвестта да спазват. Така че в Божиите ръце сме....
  • До
   до Порчо
   3 -5
   12:43, 5 апр 2020
   Специално искам да те помоля да почетеш малко повече в интернет за надеждноста на тестовете.Не са надеждни. Направи ли ти впечатление как единият от двамата болни в Хасково имаше всички признаци на първото тестване, а даде отрицателен резултат.Лекарите от хасковската болница са решили да го тестват втори път. На второто тестване даде положителен тест. Проблема е че е много голяма вероятноста теста да не показва правилно.За това и няма масово тестване.Аз напълно подкрепям мерките които се вземат.Всички виждаме че те дават резултат.Обаче добре ще намалим болните и проблема ще затихне за два месеца да речем.Ами после какво ще правим? Ще продължаваме да сме със затворени граници ли? Ще спрат да ходят в чужбина да работят и да се връщат ли? Какво ще правим след 2 месеца питам аз?
  • По
   Порчо
   6 0
   13:14, 5 апр 2020
   Как разбираш, че дават резултат, когато няма реално и сравнително обширно тестване. Какво очакваш, да виждаш падащи хора по улиците или бродещи, като живите-мъртви ли?
   И по-добре каквито и да е тестове, па макар и някакъв процент да не е достоверен, отколкото никакви тестове!
   И аз това питам. Какво ще правим след два или пет месеца, когато нямаме изградена система за откриване и контрол на Ковид-19? Ще си стоим в къщи, като затворници ли?
  • Всяка !!!! Нормална Държава в света взе 3 мерки:
   - тестове
   - пари без връщане ! в джобовете на хората
   - пари без връщане ! в джобовете на малките фирми - до 100 човека
   .....
   Обаче България НЕ е Нормална Държава , а Халифат на Мутрите и Бейовете
 • 2
  Пу
  Пурко
  12 -4
  11:50, 5 апр 2020
  Клоунът от снимката продължава да лъже и манипулира.
  • Ам
   АмериканскиХойКосмат
   2 0
   15:08, 5 апр 2020
   Ако Джуджето Пинг-Понг Манафчиев
   се покаже по Американска телевизия на Пресконференция
   и се държи толкова арогантно
   директно ще го убият с камъни и ще му отнемат лекарски права
 • 3
  Хм
  хм
  9 0
  12:51, 5 апр 2020
  пандемията си е пандемия.За съжаление се имаме за много голяма работа а се видя че в такива случаи сме безсилни.Лошото също така е, че в такива моменти властите полека лека гледат да вземат надмощие над гражданите и да използват момента за да понамалят свободите, да подслушват повече, да ни следят повече и т.н.И това им се отдава защото хората са уплашени.Трябва да сме внимателни не само заради пандемията ами и заради всички мерки които ще се предприемат заради нея.
 • 4
  До
  Донев
  11 -2
  13:01, 5 апр 2020
  Според СЗО, който препоръчва все по-категорично да се правят масови тестове, в България са направени едва 566 теста!!! Вие разбирате ли какви идиоти ни управляват, какви униформени некадърници се правят на фюрери, и каква измама е всичко, заради това да ни държат в диктатура? Кретени, обяснете след като свалите все някога „извънредното положение“, с което нищо друго не постигате, освен диктатура, къде на майната си „ще се скрие коронавируса“ и как ще отчетете „спад“ след като сте тествали микроскопична част от населението?! Що за безумници сте, бе, Хунта!
  • Ба
   Бай Ставри
   7 -2
   13:17, 5 апр 2020
   Скоро, много скоро очаквам Диктаторът и шайката му социално дистанцирани при мен, в Софийския централен!
  • До
   До бай Ставри
   2 0
   15:10, 5 апр 2020
   Само губене на време
   - директно се пращат при Св.Петър - той да се оправя грешници ли са или праведници
   ....
 • 5
  Ол
  Оля
  10 0
  13:02, 5 апр 2020
  Ние сме като Украйна и там не тестират и там имат малко заразени като у нас. Направо си кажете нямаме тестове за простолюдието и не го тестираме, но имаме медии за да го плашим и извънаредно положение за да го държим да не мърда. Защо тази епидемия я минаха по военния закон а не по закона за бедствията може би имат информация че това е биологическа атака а ние нямаме гражданска защита а имаме пожарна с много пожарникари.
  • Ко
   Комуниста Доналд Тръмп
   2 0
   15:15, 5 апр 2020
   Всяко Американско семейство получи безплатен чек за 4000 долара
   (1000 на възрастен , 500 на дете) за да имат пари за 1 месец + Още толкова ако продължи другия месец
   .....
   + 500 долара / седмица за 16 седмици за всеки съкратен
   .....
   А на вас ще ви дават заеми от Банките на Мутрите и бейовете
   ....
   защото Мутрата от Банкя е Мутрократ :))

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
25 май 2020
Последни новини