Духовниците в Първомайско ще се съобразят с хигиенно-санитарните препоръки

Службите за Великденските празници църквите в община Първомай ще бъдат отслужени, спазвайки всички хигиенно-санитарни препоръки заради пандемията с COVID -19.

Първият голям празник, когато се очакват повече хора в църквата е Цветница. Службата ще е изнесена в двора, където ще има изнесени и върбови клонки. Желаещите ще могат да влязат и вътре в храма.

Плащеницата и кръстът на Разпети петък ще бъдат поставени вътре в църквите, а желаещите да се поклонят и да минат под масата ще трябва да влязат вътре.

В храм „Св. Георги“ обмислят дали да бъде направено озвучаване за Възкресение Христово. Службата както в Първомай, така и във всички други населени места ще бъдат отслужени навън.

Благодатен огън тази година няма да бъде донесен в Първомай, но това е само символ за празник, зареден с много повече философия: Възкресение Христово отразява в най-пълен вид християнската догма  – вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят. На този празник християнската религия чества връщането на Исус Христос към живота на третия ден, след като е разпънат на кръста и погребан.

Духовниците молят миряните да проявят смирение и да запазят дистанция, без да има струпване по време на службите.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Hh
    Hhhhh
    1 -1
    12:22, 10 апр 2020
    Незнам само дали на хората им е до ВЕЛИКДЕН.Безработица,безпаричие и т.н.
  • 2
    Пи
    Питане
    0 0
    05:22, 11 апр 2020
    И в края на краищата, ще има ли утре върбови клонки или няма да има?
Последни новини