Болницата в Смолян е тествала повечето от половината си медици

СмолянБГвести получи сигнали от читатели за множество заразени медици в многопрофилната болница, липса на предпазни мерки срещу коронавирус и обвинение че не се изпълнява алгоритъма, в следствие на което се допуска на едно място да се лекуват болни от други заболявания и пациенти с ковид 19.

Според нашата проверка повече от половината медици, работещи в болницата в Смолян са тествани с част от хилядата теста, с които здравното заведение разполага.

В лечебното заведение се спазват всички мерки за безопасност на медицинския персонал, голяма част от тях са тествани с PCR. Спазва се указания  алгоритъм  за установяване на вируса и болните, като постоянно се дезинфекцира както сградата така и отделенията, разказват наши източници.

Случаят със заразената жена от Рудозем, обявен в публичното пространство като резултат от небрежност и събрани на едно място заразена и болна от друго заболяване жена, според наши източници не стои така.

Заразената с коронавирус 62-годишна жена от Рудозем и 66-годишната позитивна смолянчанка, която е в ОАИЛ са били заедно в едно и също отделение в Смолянската болница.

Двете жени били в една стая във Вътрешно отделение, но тогава първия  тест на по-възрастната жена е бил отрицателен.

Това според медици на парктика означава, че не се знае коя от двете всъщност е заразила другата.   След като  състоянието на 66-годишната жена се влошава рязко й правят втори тест, който вече е положителен. От полицията веднага издирили жената от Рудозем като контактна.  Нейният тест вчера -8 април, също се оказал положителен, така че според медиците не е ясно кой е приносител и коя от двете заразена от него. Все още обаче здравните власти нямат обяснение за друг случай, при който няма контакти с болни, не е пътувал извън страната, но е дадена положителна проба. Продължава издирването на контактните лица на жената от Рудозем.

Според официална информация на РЗИ Смолян медицинските специалисти, положителни за COVID-19 вСмолян са 3. Под карантина, контактни на потвърдените са 17 медицински лица. Има тествани медици от Инфекциозно, Спешно и Вътрешно отделения в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“, чиито резултати са отрицателни.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ма
  Мая Марчева
  2 0
  23:57, 9 апр 2020
  Направо съм изумена! Те не вникнаха в това, което беше обявено в социалните мрежи и сега насочиха вниманието си да се обясняват, че не едната, а другата жена е носител на вируса.Дори и да е така, отговора който аз търся е защо двете са настанени заедно! Защо на жената от Рудозем, ако е била съмнителна преди това не й е направен тест? Защо не обясняват кога един PCR тест може да е фалшиво отрицателен- напр.при ранна инфекция! Защо не дадат конкретно обяснение в какво състояние е била настанена 66 годишната жена в събота вечер? Сега ще обвинят жената от Рудозем за това, че са подценили ситуацията и са ги настанили заедно? За ваша информация жената от Рудозем две седмици преди това не е имала почти никакви контакти, защото е била на домашно лечение и чак след това е вкарана в болница по препоръка на личния си лекар, за да я доизлекуват, но нито е имала температура, нито е била в тежко състояние и е била на лечение в самата болница 3 дни преди 66 г жена! А 66г жена е докарана в събота, защото е поддържала 3 дни висока температура!!! И да, първия тест може да е фалшиво отрицателен- това казват специалистите. Жената от Рудозем е изписана на 01.04 с епикриза, в която пише, че е здрава и с направена рентгенова снимка. Въпроса остава: защо двете са настанени заедно, а не коя от двете е заразила другата!!! Много жалко, че така обръщат въпроса, вместо да дадат адекватни обяснения. Дано и двете са живи и здрави и дано няма други подобни случаи! Изнесената информация в социалните мрежи не беше да обвинява директно медицинския персонал, защото със сигурност се стараят и вършат работа, но беше да им заостри вниманието, че въпреки това има неща, които се пропускат! Живи и здрави да са и да продължават да лекуват, но и да не допускат подобни случаи

Още новини

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
15 юли 2020
Последни новини