Болницата в Смолян е тествала повечето от половината си медици

СмолянБГвести получи сигнали от читатели за множество заразени медици в многопрофилната болница, липса на предпазни мерки срещу коронавирус и обвинение че не се изпълнява алгоритъма, в следствие на което се допуска на едно място да се лекуват болни от други заболявания и пациенти с ковид 19.

Според нашата проверка повече от половината медици, работещи в болницата в Смолян са тествани с част от хилядата теста, с които здравното заведение разполага.

В лечебното заведение се спазват всички мерки за безопасност на медицинския персонал, голяма част от тях са тествани с PCR. Спазва се указания  алгоритъм  за установяване на вируса и болните, като постоянно се дезинфекцира както сградата така и отделенията, разказват наши източници.

Случаят със заразената жена от Рудозем, обявен в публичното пространство като резултат от небрежност и събрани на едно място заразена и болна от друго заболяване жена, според наши източници не стои така.

Заразената с коронавирус 62-годишна жена от Рудозем и 66-годишната позитивна смолянчанка, която е в ОАИЛ са били заедно в едно и също отделение в Смолянската болница.

Двете жени били в една стая във Вътрешно отделение, но тогава първия  тест на по-възрастната жена е бил отрицателен.

Това според медици на парктика означава, че не се знае коя от двете всъщност е заразила другата.   След като  състоянието на 66-годишната жена се влошава рязко й правят втори тест, който вече е положителен. От полицията веднага издирили жената от Рудозем като контактна.  Нейният тест вчера -8 април, също се оказал положителен, така че според медиците не е ясно кой е приносител и коя от двете заразена от него. Все още обаче здравните власти нямат обяснение за друг случай, при който няма контакти с болни, не е пътувал извън страната, но е дадена положителна проба. Продължава издирването на контактните лица на жената от Рудозем.

Според официална информация на РЗИ Смолян медицинските специалисти, положителни за COVID-19 вСмолян са 3. Под карантина, контактни на потвърдените са 17 медицински лица. Има тествани медици от Инфекциозно, Спешно и Вътрешно отделения в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“, чиито резултати са отрицателни.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    Мая Марчева
    2 0
    23:57, 9 апр 2020
    Направо съм изумена! Те не вникнаха в това, което беше обявено в социалните мрежи и сега насочиха вниманието си да се обясняват, че не едната, а другата жена е носител на вируса.Дори и да е така, отговора който аз търся е защо двете са настанени заедно! Защо на жената от Рудозем, ако е била съмнителна преди това не й е направен тест? Защо не обясняват кога един PCR тест може да е фалшиво отрицателен- напр.при ранна инфекция! Защо не дадат конкретно обяснение в какво състояние е била настанена 66 годишната жена в събота вечер? Сега ще обвинят жената от Рудозем за това, че са подценили ситуацията и са ги настанили заедно? За ваша информация жената от Рудозем две седмици преди това не е имала почти никакви контакти, защото е била на домашно лечение и чак след това е вкарана в болница по препоръка на личния си лекар, за да я доизлекуват, но нито е имала температура, нито е била в тежко състояние и е била на лечение в самата болница 3 дни преди 66 г жена! А 66г жена е докарана в събота, защото е поддържала 3 дни висока температура!!! И да, първия тест може да е фалшиво отрицателен- това казват специалистите. Жената от Рудозем е изписана на 01.04 с епикриза, в която пише, че е здрава и с направена рентгенова снимка. Въпроса остава: защо двете са настанени заедно, а не коя от двете е заразила другата!!! Много жалко, че така обръщат въпроса, вместо да дадат адекватни обяснения. Дано и двете са живи и здрави и дано няма други подобни случаи! Изнесената информация в социалните мрежи не беше да обвинява директно медицинския персонал, защото със сигурност се стараят и вършат работа, но беше да им заостри вниманието, че въпреки това има неща, които се пропускат! Живи и здрави да са и да продължават да лекуват, но и да не допускат подобни случаи
Последни новини