Президентът: Здравните мерки бяха навременни, но икономическите закъсняват

Президентът Румен Радев оцени мерките, които правителството взе за социална изолация заради коронавируса, като навременни и ясни, но заяви, че има драстично изоставане с въвеждането на реални, ефективни социални и икономически мерки. Държавният глава даде интервю за bTV.

В него той поиска безвъзмездна помощ за най-уязвимите, ваучери за храна, както и масово тестване за коронавирус.

"В момента, в който излезем, поради факта, че закъсняваме с подкрепата на хората в нужда, на домакинствата и малкия и среден бизнес, други държави, които го направиха, ще бъдат далече пред нас във възстановяването", каза още държавният глава.

Според него забавянето във възстановяването може да доведе до рецесия и масова емиграция. "Това е за мен най-лошият сценарий", заяви Радев.

Президентът Румен Радев обяви необходимост изпълнителната власт у нас да има коректив, но заяви, че между двамата тях с премиера Бойко Борисов няма проблеми и преминати граници. В момента обаче не било време за емоция, сърдити пози и спектакли.

"Премиерът е много опитен и обигран политик и не хвърля думи на вятъра. Не приемам да се гради образът на спасител върху страха, който той сам раздухва - с трупове, морги, масови гробове, ад, който слиза тук", каза Румен Радев и обяви, че тази криза не трябва да бъде управлявана чрез паника и страх. Според него стратегията е ако нещо се обърка, президентът да е виновен. По думите му е станало модерно да се говори за смърт, но трябва да се видят и данните и за смъртността при други заболявания.

Държавният глава критикува парламента, че многократно работи по команда на Бойко Борисов, в т.ч. и при решението за отказ от заплати в полза на дарения, и попита дали това не е шашкане в различни посоки. Според него депутатите са превърнали дарителството от индивидуален доброволен жест в политически фарс.

"Аз очаквам българският парламент да е на висотата на своите функции и да изпълнява активен контрол върху изпълнителната власт", каза Румен Радев. Без да назове името му, той критикува и "мечтата" на главния прокурор Иван Гешев за военно положение. В отговори на въпроси по-късно каза, че публикуваният запис с негово участие е от разговор, който не е инициирал, не е искал скриване на информация и никога не е извършвал държавна измяна.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ра
    Радул Милков
    3 -5
    21:21, 9 апр 2020
    Руски и безмоторен мухо еб.
  • 2
    Вс
    Все едно
    2 0
    00:31, 10 апр 2020
    Никога в България не е имало Президент-Човек,умни отговори със смисъл в думите му,но...като че ли водещият бе съдия ,а Президента -подсъдим.Разпит!Любопитство към личен живот!И всичко от... един журналист подмазвач на властта...

Още новини

Последни новини