Испански лекар и Сеат разработиха непатентован респиратор от автомобилни чистачки

Испанският ендокринолог д-р Мануел Пуч Доминго и автомобилната компания Сеат (Seat) разработиха непатентован респиратор от моторче за автомобилни чистачки, предаде Франс прес. Идеята им е устройството да бъде произвеждано в Африка или в Латинска Америка за нуждите при лечението на заболели от коронавирус.

Автомобилостроители от цял свят като американските Дженерал мотърс (General Motors) и Форд (Ford) и френската група Пе Ес А (PSA) се впуснаха в производството на респиратори.

Доста простият модел на завода на Сеат (от групата Фолксваген - Volkswagen) в каталунския град Марторел е разработен на основата на двигател за чистачки и е тестван на прасета, след което е получил одобрение от испанската Агенция за медикаментите.

Но за разлика от стандартните модели, позволяващи пълна или частична дихателна помощ, моделът на д-р Пуч, директор на изследователския център към болницата Жерманс Триас и Пужол в каталунския град Бадалона, не осигурява пълна дихателна помощ. Така че след като започне да възвръща дихателните си способности, пациентът трябва да бъде интубиран със стандартен модел.

В момента екипът на д-р Пуч работи по разработката на два други цялостни модела, които се очаква да бъдат готови до няколко седмици.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини