Втора положителна проба в Мадан на covid-19, случаите в Смолянска област вече са 24

Втора проба, взета от съпругата на 73-годишният мъж от Мадан, е дала положителен резултат. Информацията беше потвърдена от кмета на Община Мадан Фахри Молайсенов.

На 15 април сутринта, възрастният мъж беше обявен като първия случай на covid-19 от Община Мадан.

Възрастната двойка е от село Върбина, като и двамата са били приети по едно и също време в многопрофилната болница в Мадан.

Първият тест на жената е бил отрицателен. Заради симптомите, които са били идентични с тези на мъжа й, медиците са направили втори тест, който вече е дал положителен резултат. Полицията издирва всички контакти, почти се изключва варианта съпрузите да са заразени от сина им, тъй като той се завърнал от гурбет в Германия още през януари.

Кметът на Мадан призова съгражданите си да се отнесат отговорно към ситуацията, да разберат сериозността на проблема и да спазват всички противоепидемични изисквания.

Мъжът и жената към момента са в стабилно състояние, но ако състоянието им се влоши, ще се наложи да бъдат транспортирани до многопрофилната болница в Смолян, тъй като здравното заведение в миньорския град няма условия за интензивно лечение.

Разполага с апаратура, но няма обособено отделени за интензивно лечение и специалисти.

Молайсенов отправи благодарности към лекарите в общинската болница МБАЛ „Проф.д-р Костадин Чилов“ в Мадан, които изключително отговорно са поели лечението и грижа за двамата болни с положителни проби, които са постъпили със симптоми на бронхопневмония, а в последствие се оказват позитивни с коронавирус.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини