Русия ще издържи две години при цена от 15 долара за барел, според Дойче банк

Ликвидните средства на Фонда за национално благосъстояние (ФНБ) на Русия могат да стигнат за две години, ако цената на петрола сорт Юралс (Urals) се запази на равнище 15 долара. Това се посочва в икономическия обзор на експерти на Дойче банк (Deutsche Bank), цитиран от ТАСС.

В края на март в ликвидната част на фонда са събрани 150 милиарда долара, но след като правителството купи дял в Себранк от централната банка в началото на април, ликвидността би трябвало да намалее до около 120 милиарда долара, се посочва в доклада.

При цена на Юралс от 30 долара за барел средствата ще стигнат за шест години, посочват експертите на Дойче банк.

Според тях като цяло финансовите буфери на Русия са достатъчни за временен петролен шок. В съчетание обаче с вътрешните икономически щети от разпространението на коронавируса, финскалното пространство (бюджетният резерв, който правителството може да използва за определени цели без да навреди на стабилността на икономиката) ще бъде значително съкратено, особено ако цените на петрола се възстановяват бавно, допълват експертите.

На 21 април цената на Юралс в Северозападна Европа се понижи до 11,59 долара за барел. Това е най-ниската стойност от март 1999 г., когато цената спадна до 11,74 долара, се посочва в материалите на информационната компания Аргус Медиа (Argus Media).

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини