Родопска гайдарка бори епидемията и свири за здраве сред природата на родната планина

Талантлива родопчанка взриви социалната мрежа с изпълнение на гайда от скалите над Триград. За броени дни видеата с музикалните поздрави имат хиляди гледания и стотици лайкове, както и много поздравления за изкусната гайдарка Аделина Чолакова .

С музика и разходка в планината тя се справя с изолацията заради епидемията, а гайдарските клипове са заснети именно по време на излетите сред дивната природа на Триград.

Аделина работи в голяма международна компания в Пловдив, но е в принудителен отпуск, който сега прекарва в родния Триград.

„Споделих двата клипа с изпълнения на гайда за спомен и собствено удоволствие, защото музиката ме зарежда, но действително изпълненията предизвикаха интерес и много хора ми писаха или се обадиха, за да ме поздравят.“, разказа за СмолянБГвести Аделина.

Преди да завърши бакалавърска степен по екология и магистратура по микробиология и контрол на храните в Пловдивския университет, тя е учила в ДЮФА в Смолян. Неин учител е Костадин Илчев, гайдарят и преподавателят предал майсторлъка на родопската гайда и любовта към традиционния инструмент на стотици, който за учениците си е просто бай Диньо.

„Бай Диньо ми е учител, обичам нашия фолклор, всеки ден слушам българска народна музика, редовно свиря на гайдата и съм убедена, че народната песен и музиката лекуват, зареждат душата и дават сила на човек!“, сподели Аделина. Тя скромно казва, че клиповете и изпълненията са любителски, но признава, че са предизвикали бурна реакция в мрежата, след като публикува първия клип, на който в края на март т.г. свири от все още заснежените скали в района.

Аделина вярва, че всичко ще свърши благополучно и пожелава на българите, и родопчаните в частност, да се пазят и да слушат истинска народна музика, за да са здрави. Ако искате да чуете родопската гайдарка, може да го направите тук:

https://www.facebook.com/adelina.cholakova.7/videos/3761111190596625/?__tn__=lC-R&eid=ARAaLmFi-MVsNK1jwgzKT7SO_Ov9lpmO8Y84UDxq1x3DAq_ZN706IVzQHrWJBjsKBQd58lAU2OZkFpH0&hc_ref=ARTO5x5qXtNkXDrWApel1uZrelo-EotMoDGyVQyydG9jFqgNwbpt8zw4jbnvau-iUqU&__xts__[0]=68.ARAQVk6BNzxWdqNLTwdeblspAsoU5hKt7CwySqqAdgn4FxRLyRvZPVxUUIJO-58JTiRY1qu1ypCC4OiVqe9go_D3gPoFC0_lKV0TWVaQDknfSMOhcoVE43qDG-dnMhHD9PwvFAodOlWjnyHUKcyhLSCzAeEjCI9ClofMxAWORI89DEoOFen0poBNAIYI_AKbklbIlwmeP7E1NmQpeUucPxh7m7UZyaTCOF7Pd0pi9luOvnSvwLCgS-SqiDKRgrnGlu10bflKrI3SG5qT23iNHppg3BOtVnYVnTS_S5CAI70M7qhYFehrTMOqiAStt3KTq3-MzS_YY277

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
15 юли 2020
Последни новини