Родопска гайдарка бори епидемията и свири за здраве сред природата на родната планина

Талантлива родопчанка взриви социалната мрежа с изпълнение на гайда от скалите над Триград. За броени дни видеата с музикалните поздрави имат хиляди гледания и стотици лайкове, както и много поздравления за изкусната гайдарка Аделина Чолакова .

С музика и разходка в планината тя се справя с изолацията заради епидемията, а гайдарските клипове са заснети именно по време на излетите сред дивната природа на Триград.

Аделина работи в голяма международна компания в Пловдив, но е в принудителен отпуск, който сега прекарва в родния Триград.

„Споделих двата клипа с изпълнения на гайда за спомен и собствено удоволствие, защото музиката ме зарежда, но действително изпълненията предизвикаха интерес и много хора ми писаха или се обадиха, за да ме поздравят.“, разказа за СмолянБГвести Аделина.

Преди да завърши бакалавърска степен по екология и магистратура по микробиология и контрол на храните в Пловдивския университет, тя е учила в ДЮФА в Смолян. Неин учител е Костадин Илчев, гайдарят и преподавателят предал майсторлъка на родопската гайда и любовта към традиционния инструмент на стотици, който за учениците си е просто бай Диньо.

„Бай Диньо ми е учител, обичам нашия фолклор, всеки ден слушам българска народна музика, редовно свиря на гайдата и съм убедена, че народната песен и музиката лекуват, зареждат душата и дават сила на човек!“, сподели Аделина. Тя скромно казва, че клиповете и изпълненията са любителски, но признава, че са предизвикали бурна реакция в мрежата, след като публикува първия клип, на който в края на март т.г. свири от все още заснежените скали в района.

Аделина вярва, че всичко ще свърши благополучно и пожелава на българите, и родопчаните в частност, да се пазят и да слушат истинска народна музика, за да са здрави. Ако искате да чуете родопската гайдарка, може да го направите тук:

https://www.facebook.com/adelina.cholakova.7/videos/3761111190596625/?__tn__=lC-R&eid=ARAaLmFi-MVsNK1jwgzKT7SO_Ov9lpmO8Y84UDxq1x3DAq_ZN706IVzQHrWJBjsKBQd58lAU2OZkFpH0&hc_ref=ARTO5x5qXtNkXDrWApel1uZrelo-EotMoDGyVQyydG9jFqgNwbpt8zw4jbnvau-iUqU&__xts__[0]=68.ARAQVk6BNzxWdqNLTwdeblspAsoU5hKt7CwySqqAdgn4FxRLyRvZPVxUUIJO-58JTiRY1qu1ypCC4OiVqe9go_D3gPoFC0_lKV0TWVaQDknfSMOhcoVE43qDG-dnMhHD9PwvFAodOlWjnyHUKcyhLSCzAeEjCI9ClofMxAWORI89DEoOFen0poBNAIYI_AKbklbIlwmeP7E1NmQpeUucPxh7m7UZyaTCOF7Pd0pi9luOvnSvwLCgS-SqiDKRgrnGlu10bflKrI3SG5qT23iNHppg3BOtVnYVnTS_S5CAI70M7qhYFehrTMOqiAStt3KTq3-MzS_YY277

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини