Манти образуват водовъртеж и излитат от водата (видео)

Морските дяволи са любими на водолазите и операторите на подводни снимки. Казват, че да плуваш с тях е момент на невероятен контакт, че са добронамерени и участват с удоволствие, което човекът може да усети, че позволяват доближаването и допира му с тях. 

Мантите могат да достигнат до 9 метра дължина и тегло около 1 350 кг. Продължителността им на живот е около 20 години. Но много малко се знае за тях, въпреки внушителния им размер. Мобула са втори по големина сред мантите. Тези морски създания могат да достигат 1.1–5.2 метра на дължина.

Мантите плуват, сякаш размахват криле, и изглеждат като реещи се птици под водата. Оказва се могат да летят и над нея.

Уникални кадри от поредицата "Spy in the Wild" на PBS, премиерата на втори сезон на която предстои на 6 май показват летящите манти. "Шпиони в дивата природа" показват друг невиждан феномен. От въздуха и под водата техните камери заснемат как огромно скупчване манти мобула се движи в кръг и образува въртоп за "вихрово хранене".

За съжаление сериите на PBS не са достъпни за България, но все пак можем да шпионираме за две минути мантите в техния непознат ритуал.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини