Обмисля се отпадане на задължението за маски на открито след 13 май

Обмисля се след 13 май да отпадне задължението за носене на предпазни маски на откритите обществени места. На закрито обаче Националният оперативен щаб препоръчва то да остане задължително и след изтичането на извънредното положение, докогато е в сила и заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.

"Сега маските на открито сериозно обмисляме да се махнат", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев на брифинга на щаба днес. "Задължително в градски транспорт, при купуване на хляб и хранителни продукти, при ходене до аптеката", изброи той.

"Чакахме да се стопли времето, слънцето да трепе вирусът навън", обобщи Кантарджиев и посочи, че и се увеличават изследванията на вируса, а самата епидемия придобива ендемичен характер - в отделни огнища. Това променя и стратегията на щаба по отношения на тестванията и действията срещу заразата.

"Виждате, че има устойчивост на обявяваните нови случаи, въпреки че много активно търсим", обобщи ситуацията председателят на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски.

Надежда за спортовете на открито

Обмисляте си и варианти за смекчаване на забраните по отношение на спортните събития.Ако се пристъпи към такова, първо ще бъдат разрешени спортовете на открито, ходенето в планините, индивидуалните спортове. Едва след това ще се пристъпи към разрешаване на събирания в затворени помещения, но те ще са при определени условия.

"Върви се по пътя към постепенно отпускане на мерките", съобщи Венцислав Мутафчийски.

"Активно се обсъждат тези неща. За съжаление не може да се предвиди в пълен обем какъв може да бъде резултатът от това нещо", каза още той. Председателят на щаба посочи, че всички държави в тази ситуация действат по метода проба-грешка, а щабът следи внимателно кой какво прави и какви са последиците.

Какво ще се смекчи предстои да бъде обобщено и обявено от правителството.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини