Борисов: При ръст от над 100 заболели дневно затваряме всичко веднага

Министър-председателят Бойко Борисов предупреди, че ако минем бройката от 100 нови заразени на ден, връща строгите противоепидемични мерки. Няма да бъдат отворени детските градини, категоричен беше премиерът на брифинг след видеоконферентна среща на върха ЕС – Западни Балкани.

"Нещата с коронавируса в Европа не са добре. Базирам се на всички данни от днес. Трябва да спазваме всички мерки - дистанция и дезинфекция. Има ли ръст на заболелите и не се ли спазват правилата - веднага пак ще затворим всичко. Ние сме с няколко стъпки пред всички колеги от Европа. Те сега разпускат мерките, които ние никога не сме налагали. Вие тук в България винаги сте били разпуснати", заяви Борисов.

"Ние сме няколко седмици пред другите колеги. Поводът да отпуснем мерките беше, че има клъстър. При нарастване обаче над 100 човека заболели, веднага ще затворим всичко, както преди. Всичко зависи от нас, от нашата дисциплина - да се пазим един друг, да спазваме дистанция. Особено в градския транспорт, маските там са задължителни. Същото потвърдиха и в Германия. Това, което в другите държави наричат разхлабване, при нас си го имаше", каза още премиерът и добави, че само времето ще покаже дали мерките са правилни.

Относно детските градини, Борисов категорично заяви, че няма да разреши да бъдат отворени. Той твърдо подкрепя мнението на Щаба, че това би било опасно.

"Ден за ден наблюдаваме ситуацията, нищо не е отминало. Умолявам, призовавам, затова и ме атакуват, че плаша хората. Аз не ги плаша. Какво направиха в Гърция, когато изпуснаха в първия момент и тръгна пикът нагоре? Затвориха абсолютно всички вкъщи. Във Франция още е така. Когато ти разрешат, тогава отиваш до магазина и се връщаш", заяви премиерът и призова още веднъж за търпение и дисциплина. 

Той сподели, че е ядосан на групата българи, които са блокирани в Париж.

"Истински съм ядосан на тези, които станаха и си заминаха за Париж като сезонни работници и като не знам какви. Сега пускат смс-и. Оплакват се от французите, че се държат лошо с тях и ние пак, какво трябва да направим? Да ги вземем от заразеното място, както стана от Холандия", попита още Борисов.

Източник: Дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Лу
    Луд
    12 -9
    21:59, 6 май 2020
    Затваряи затваряи иначе хората ще ти побият главата на кол боклук.
  • 2
    Ne
    Nemesis vs 1984
    10 -7
    22:35, 6 май 2020
    Хитлер, Сталин и Мао биха се горделили с вас.болни психопати
    • Kr
      Krum
      3 -2
      07:49, 7 май 2020
      Строгите мерки срещу вируса точно описват фашистките страни: Испания-Франко още от налагането на военната хунта за смазване на социалистите; Италия-Мусолини и Бя-слугите на Хитлер
  • 3
    Зд
    Здрасти
    16 -2
    00:04, 7 май 2020
    Само не мога да разбера защо заради едно стадо тъмно зелени с нисък коефициент на интелигентност страда цяла България. Щъкат из цяла Европа и после се прибират заразени в България и си обикалят свободно назад напред и то при доказана зараза в организма още в Европа. По време на карантина цял квартал в Ямбол си прави купон. Май се сещам защо. Защото са гласоподаватели. Пък ние Тулупите им плащаме ток вода здраве щастие и какво ли още не.
    • Кр
      Крум
      4 -5
      07:52, 7 май 2020
      Ама от какво са заразени: умрял на 92гя от К-вирус много опасен вирус! Какъв вирус му трябва на някой над 80години? Колко е средната продължителност на живота на мъжете в Българи,?
  • 4
    То
    Тодорова
    5 -3
    09:45, 7 май 2020
    Боко нещо не е добре! Със акъла си. Явно е много самотен – да седнеш да дрънкаш глупости два часа по централните телевизии!!! Българи, този психично неуравновесен човек ви командори и ви прави на маймуни вече 10 години! А някой помни ли какво ни обещаваше тогава? Трябва да “ благодарим “ и на Меркел за това чудовище което разтури България . Нека този вирус ги отнесе и двамата. Ама по- бързо!
  • 5
    Пу
    Пурко
    4 -2
    10:08, 7 май 2020
    Управляващите трябва да се оправдаят с изпразването на хазната и да присвоят още преди да се сменят местата. Нещастници!
  • 6
    За
    Запознат
    5 -1
    10:15, 7 май 2020
    Нали ви е ясно, че няма нови случаи, а има новооткрити чрез тестове. Когато искат да увеличат бройката, увеличават количеството на тестваните и обратно. А гадовете знаят къде да тестват...
  • 7
    Vi
    Vivian
    2 -1
    14:14, 7 май 2020
    А като няма да отваряте детските градини,защо не дадете допълнителен платен отпуск на родителите???
  • 8
    Da
    day
    0 0
    11:46, 8 май 2020
    Хахавото добиче от Банкя няма да свърши добре.
Последни новини