Програма на Световната банка за 40 млн евро стартира от Хасково

40 млн евро е новия проект на Световната банка в областта на социалната политика в България. Това е само пилотен проект, по който общините могат да кандидатстват. Впоследствие други проекти и програми ще се финансират от структурните фондове на Европейския Съюз, обяви г-н Флориан Фихтъл, постоянен представител на Световната банка в България. Той гостува в Хасково по покана на социалния министър Емилия Масларова, която отчете изпълнението на първия съвместен проект на ведомството си с банката. Проектът "Социални инвестиции и насърчаване на заетостта" в размер на 116 млн евро, финансиран от Социално Инвестиционния Фонд на банката имаше огромен успех, категорична бе Масларова.



21 хиляди безработни бяха обхванати от програмата, стотици започнаха трайно работа, 384 завъртяха свой собствен бизнес. С друга част от парите пък се финансираха множество малки проекти, които дадоха поминък на хората от малките общини и на групи в неравностойно положение. Жалко, че Хасковска област е усвоила само 2.5 млн лева по програмата, в другите региони усвоеваемостта е над 10 млн, каза Емилия Масларова и се закани, че това ще се промени. Затова и новата програма на Световната банка стартира от Хасково, изтъкна социалистическия кандидат-депутат от хасковския многомандатен избирателен район.



Пилотните 40 млн евро по новия проект на Световната банка могат да бъдат усвоявани с програми на общините, целящи намаляване на децата, които не тръгват на училище, или постепенно отпадат от него в началните класове. Досега нямахме програма, която да обхваща тази възрастова група - от 0 до 7 години, изтъкна Масларова. Всеки от проектите, с които ще се кандидатства за финансиране, може да бъде до милион, заяви изпълнителния директор на Социалния инвестиционен фонд Ерик Рангелов. Със средствата ще се предоставят социални услуги на родители и деца, за да бъдат задържани в сферата на образованието. Експерти на социалното министерство разясниха условията по кандидатстване пред кметовете на общини от областта, политици и представители на бизнеса.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини