Bitcoin надмина 10 хил. долара, но бързо поевтиня с над 10%

Bitcoin влезе хаотично в дните точно преди т.нар. халвинг - свиването наполовина на броя монети награда за копачите на криптовалутата. В ранните часове на неделя най-популярната и голяма като пазарна капитализация криптовалута загуби рязко 10% от стойността си, след като в двете седмици преди това се върна на нивата от преди срива заради коронавируса.

В момента Bitcoin се търгува около 8800 долара за монета, след като в петък достигна връх от над 10 хил. долара. По всичко изглежда, че доминиращото на пазарите за криптовалути не са новините около коронавируса, както е при традиционните фондови борси, а какво точно ще се случи при халвинга. Първоначално криптовалутите бяха ударени тежко от коронавируса и загубиха по около и в някои случаи над 50% от стойността си в рамките на дни в средата на март. Така дигиталните активи за момента спират да се движат в синхрон с пазарите на акции, където възстановяването е много по-бавно и водещите индекси продължават да са далеч от стойностите си през февруари.

Халвингът трябва да се състои на 12 май. Досега е имало две подобни събития, след които цената на Bitcoin скочи значително. Икономическата логика е, че търсенето остава същото, докато предлагането се свива и това води до повишение в цената, а може да става дума и за самоизпълняващо се пророчество.

Любопитното в случая е, че цената не само на Bitcoin, но и на всички останали масово търгувани криптовалути - като Ethereum и Ripple - също паднаха в синхрон, макар при тях да няма такова ограничение. Това предполага или автоматично зададена разпродажба при преминаването на дадена ценова граница, или масово продаване на активи от фонд с широко портфолио. Най-вероятно става дума за микс от двете - разделяне с активи от страна на голям играч, съчетан с автоматизирана разпродажба. За доказателство в тази посока може да се приеме отскокът на криптовалутите. Bitcoin например слезе за кратко до 8100 долара за монета, преди да възвърне част от стойността си. Заради анонимното търгуване на криптовалути тези теории не могат да бъдат потвърдени.

Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини