Напусна ни голямата родопска певица Христина Лютова

След дълго боледуване на 12 май 2020 година ни напусна голямата родопска певица Христина Лютова. Скръбната вест съобщи дъщеря ѝ Марияна Павлова.

Христина Лютова  беше изписана вчера от болница във Великобритания и тази сутрин сърцето ѝ не е издържало.„Мама беше изписана вчера, но ни казаха, че няма да издържи повече от 3 дни. Тя искаше да си е вкъщи. И си дойде, видя се с нас и си отиде тихо.... Много е тежко.“ Това каза дъщеря ѝ Марияна.

Според последната й воля Христина Лютова ще бъде кремирана, а праха й ще бъде разпръснат в Родопите.

Христина Лютова е родена на 24.05.1940 г. в Смолян, надарена с богата музикалност, артистичност и забележителен алтов тембър, тя е певица с характерен стил. Творческата и кариера започва на 20 години, тя става една от основателките на ансамбъл „Родопа” в родният и град, като професионална певица – солистка. През 1967г. е приета в ансамбъл „Филип Кутев”, където работи една година и пак се връща в „Родопа”, за да остане там 30 години. През 80-те години на ХХ век излизат 4 нейни грамофони плочи, направени са множество студийни записи в БНР и заснемания в БНТ. Популярни са изявите й и с народния хор „Големите българските гласове” с диригент Здравко Михайлов и в създаденото от нея уникално с ниските и плътни тембри каба трио „Родопея”. Репертоарът на триото е от автентичен и обработен фолклор и църковнославянски песнопения.

Екипът ни изказва съболезнования към роднините и близките на родопската певица Христина Лютова.

Вечна ѝ памет!

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини