Прокурори в 13 щата искат от Amazon данни за болни и починали от COVID-19 служители

Прокурори искат Amazon да предостави данни за смъртните случаи сред работниците и мерките за безопасност в складовете на компанията, съобщи CNBC.

В писмо, изпратено във вторник, 13 генерални прокурори на САЩ поизкаха Amazon и Whole Foods да предоставят сведения за работниците, които са тествани положително или са починали от коронавируса.

Засега Amazon отказва да споделя данни за общия брой положителни случаи и смъртните случаи, свързани с коронавирус, в своите обекти.

В писмото също прокурорите искат Amazon да възстанови своя неограничен неплатен отпуск и да предостави платен отпуск по болест.

Групата, ръководена от генералния прокурор на Масачузетс Маура Хели, изпрати писмо до изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос и изпълнителния директор на Whole Foods Джон Маки във вторник с искане на разбивка по щати на работниците, които са тествани положително или са умрели от вируса в обекти на компаниите.

Досега Amazon отказа да предостави такава информация.

Има четири известни случая на работници в склада на Amazon, които са умрели от вируса, както и съобщения за поне един служител на Whole Foods, починал от болестта. Служителите на Amazon са се опитали да водят неофициален списък на потвърдени и непотвърдени случаи в цялата страна, като според един служител в Reddit група, приблизително 400 служители са заразени с коронавируса.

В писмото групата прокурори признава, че Amazon е предприела широк спектър от стъпки за по-добра защита на работниците в своите съоръжения, но "такива политики са само ефективни толкова, колкото е спазването им" на отделни обекти.

"Amazon и Whole Food заемат уникално място по време на тази криза, осигурявайки на милиони американци хранителни стоки и необходимите доставки", се казва в писмото. 

Говорителят на Amazon повтори предишните изявления на компанията за безопасността на работниците, като заяви, че компанията е осъществила над 150 значителни промени в процеса в своите съоръжения, включително подобрени мерки за почистване и социално дистанциране, в допълнение към осигуряването на лични предпазни средства в цялата си оперативна мрежа.

Групата също така призова Amazon да предостави доказателство, че компанията спазва протоколите за здраве и безопасност на работното място на фона на пандемията. Писмото е подписано от прокурорите на Кънектикът, Делауеър, Дистрикт Колумбия, Илинойс, Мериленд, Масачузетс, Мичиган, Минесота, Ню Мексико, Ню Йорк, Орегон, Пенсилвания и Вашингтон. Главният прокурор на Масачузетс Маура Хили ръководи усилията.

Същата група генерални прокурори вече изпрати писмо до Amazon и Whole Foods в края на март. В него се призовават компаниите да предоставят платен отпуск по болест за своите служители, като отбелязват, че без тези обезщетения много служители ще бъдат принудени "да избират между работещи болни или загуба на заплата". 

Напрежението между Amazon и складовите работници в цялата страна нараства, тъй като броят на потвърдените случаи и смъртни случаи в неговите съоръжения се покачи. Работниците в складовете призовават компанията да въведе по-големи мерки за безопасност, включително осигуряване на платен отпуск по болест и затваряне за допълнително почистван на съоръжения, където има положителни случаи.

В последния доклад за приходите на компанията, Amazon заяви, че ще инвестира очакваната си печалба от 4 милиарда долара за второто тримесечие в усилия, свързани с коронавирус, като например закупуване на допълнително оборудване за безопасност на работниците и за тестване за коронавирус, наред с други неща.

Коментари в сайта

Последни новини