Земята преминава през ледникови периоди на всеки 100 000 години

В момента Земята се намира в доста особена климатична ситуация, но за последните 1 милион години нашата планета, почти като по часовник, е влизала и излизала от ледникова епоха на всеки 100 000 години.

Единственият проблем досега беше, че науката не знаеше защо това се случва.  Всъщност, учените са били толкова озадачени от мистериозния феномен, че са го нарекли “проблемът за 100 000–те години”.

Ново изследване откри, че океаните регулярно абсорбират повече въглероден двуокис от атмосферата на всеки 100 000 години, като позволяват на планетата да се изстуди достатъчно, за да отключи ледникова епоха.

“Проблемът със 100 000-те години следва от факта, че преди около милион години, Земята е започнала да влиза в ледникови епохи, огромни ледени площи, които покриват Америка, Европа и Азия, на всеки 100 000 години.”

Преди този момент, който е известен като средно-Плейстоцеен преход, нашата планета е влизала в ледникови епохи на всеки 40 000 години, което е било много по-логично според учените. Защото ъгловият наклон на Земята се поклаща на цикъл от 40 000 години, което означава, че нашата планета изпитва по-студени от обикновеното летни месеци заради начина, по който е наклонена спрямо Слънцето.

“Ние може да си представим океаните като вдишащи и издишащи въглероден двуокис и така, когато ледените площи са по-големи, океаните са “вдишали” въглеродния двуокис от атмосферата и така се изстудили планетата,” обяснява Кери Лиър от Кардифския университет в Уелс.

“Когато ледените площи са малки, океаните са издишали въглеродния двуокис и така от него има повече в атмосферата, което прави планетата по-топла.”

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини