В САЩ одобриха нов домашен тест за коронавирус

Нов комплект за тестване на коронавирус у дома току-що получи спешно одобрение от Американската агенция по храните и лекарствата.

Комплектът за събиране на проби от компанията Everlywell за домашно тестване ще бъде наличен само по лекарско предписание. Потенциалните пациенти ще попълват онлайн въпросник, който ще се гледа от служител в здравната система.

Комплектът включва назални тампони за вземане на проба и пълна с физиологичен разтвор туба за съхранение на тампона и изпращането на пробата до една от двете частни компании -  Fulgent Therapeutics или Assurance Scientific Laboratories..

Тези лаборатории разполагат със собствено спешно разрешение за обработка на коронавирусни тестове на Everlywell.

"От момента, в който натиснете бутона за поръчка, до момента, в който получите резултатите от теста на вашия телефон или устройство, процесът е проектиран да отнеме три до пет дни", заяви говорител на Everlywell пред New York Times.

Тестовите комплекти ще бъдат налични в края на май за $135 всеки, по думите на говорителя.

Досега FDA е дала спешно разрешение на два други комплекта за тестване COVID-19 у дома. Първият е комплектът за назални натривки на LabCorp, който наскоро компанията направи широко достъпен, след като даде приоритет на здравните работници на първа линия. Вторият е комплект за проба от слюнка от Rutgers Clinical Genomics Laboratory.

За да покаже, че пробите могат да издържат доставката, Everlywell използва данни от проучвания на Фондация Бил и Мелинда Гейтс и UnitedHealth Group. В изявление FDA отбелязва, че други компании могат да използват същите данни в своите заявки за спешна употреба. Това би могло да ускори процеса за бъдещи одобрения на тестови комплекти.

Тази статия е публикувана в Business Insider.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини