Общините ще решават от 22 май до 1 юни кога ще отворят детските градини и яслите

Общините трябва да вземат решение - от 22 май до 1 юни, кога ще отворят детските градини и яслите. Очакваме по-голямата част от детските градини да отворят през следващата седмица, каза на брифинг в Министерския съвет за необходимите мерки при отваряне на детските градини в страната министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заедно със здравния министър Кирил Ананиев и с представители на Националния оперативен щаб.

Много важно е да апелираме към родителите, ако могат да оставят децата си вкъщи, въпреки че вземаме решение за отварянето на детските градини и яслите, призова министър Вълчев. Той съобщи, че направеното проучване показва, че 38 процента от родителите са взели решение да пуснат веднага децата си на детска градина, но около 30 процента от родителите очакват какъв ще е апелът на държавните институции и на експертите. Няма да бъде задължително посещението на детска градина и то няма да е обвързано със семейните и социалните помощи, обясни образователният министър.

Той каза, че се очаква групите в детските градини да със средна пълняемост от 10-11 деца, но се очаква в големите градове и в София между 12 и 18 да са децата в групите. По-голямата част от времето, ако не вали, децата трябва да прекарват на открито в детските градини, информира министър Вълчев. Той обясни, че ако има многочислена група, директорите на детските градини са уверили, че ще намерят организационни и технически решения, за да направят подгрупи.

При отварянето на детските градини няма да се изискват "бележките по Наредба номер 3, за да няма струпване пред медицинските кабинети и пред лабораториите, както и няма да се изискват микробиологичните изследвания за децата", съобщи министър Вълчев. Той увери, че учителите в детските градини ще имат предпазни средства - защитни маски и шлемове.

Направихме проучване какво ще се случи, ако персоналът в детските градини откаже да се върне на работа, съобщи образователният министър. Той уточни, че проучването е показало, че до 10 процента са тези, които заявяват, че не биха се върнали на работното си място в детските градини. "За анкетите имаме 95 000 отговора от родители, от 205 000 деца в предучилищна възраст, без яслите, и от 10 000 учители от 20 000 души педагогически персонал в системата. Това показва, че анкетите ни за детските градини са повече от представителни", отбеляза министър Вълчев. Той съобщи, че хронично болните деца също ще може да се върнат на детска градина, но това ще решават и родителите.

В периода на извънредното положение 74-75 процента от детските градини, по мненията на родителите, са работили интензивно в електронна среда - при взаимодействие с родителите и децата, като това е било до 30 минути на ден, каза министър Красимир Вълчев.

„4. Детските ясли и детските градини остават затворени до 21 май, 2020 г., включително“, гласи заповед на здравния министър, издадена на 19 май.

Кметовете трябва да създадат организация за работа на яслите и детските градини на територията на съответните общини. Те трябва да се съобразят както с въведените противоепидемичните мерки, така и с указанията на министъра на образованието и науката.

Със Заповед № РД-01-270/19.05.2020 г., която отменя Заповед № РД-01-268 от 15.05.2020 г., можете да се запознаете в прикачения файл.

Заповед № рд-01-270/19.05.2020 г.     

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ис
    Истината
    3 0
    15:35, 19 май 2020
    Горкото министърче, отроче на ГЕРБ мафията! Едвам приказва и срича - ''учитИлитИ, дИцата, РУдитилитИ", така говори тоя. Некадърници!
Последни новини