Нараства интересът за изследване с PCR-тестове за коронавирус в болничната лаборатория в Кърджали

Нараства интересът за изследване с PCR-тестове за коронавирус в болничната лаборатория в Кърджали. Това става паралелно с нарастването на нейната популярност. Над дузина са гражданите които са пожелали да бъдат тествани доброволно срещу заплащане през последните дни. Това става срещу сумата от 90 лв. Това съобщи пред журналисти директорът на  Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали проф.д-р Тодор Черкезов д.м. Той посочи, че все още мнозина се въздържат ,опасявайки се ,че при положителен тест ще бъдат поставени под задължителна карантина от 28 дни.

  Една трета от кърджалийци, включили се в анкета на сайта Кърджали бг вести заявяват, че биха се изследвали доброволно за коронавирус. Далите положителен отговор са 33,3 на сто.41,7 процента се колебаят. Едва една четвърт или 25 на сто са категорични, че не биха се тествали.

  Лабораторията в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”, в която се извършват PCR-тестове и бързи тестове е първата сред областните болници в страната. В момента такава не работи нито в Хасково,нито в Смолян,нито в Пазарджик. Тя е създадена със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

 Стойността само на консумативите за едно изследване е 65 лв. В цената от 90 лв. се добавят и стойността на труда на медицинските работници и поддръжката на лабораторията.

  В момента доброволно се изследват две категории граждани. Първата са желаещи да пътуват зад граница.Вторите са тези, които искат да имат резултат за здравословното си състояние след съмнителни контакти.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини