Област Кърджали е с най-много кметства, около три пъти повече от средното за страната

Преселението в рамките на България и миграцията към някои градове са толкова големи през последните години, че общо 21 областни града, между които Плевен и Благоевград, вече са по-малки от столичния кв. "Люлин" (известен, като "спалнята на София" - бел.ред), който има 110 194 души население към края на 2019 г. Както и от район "Младост", в който живеят 107 249 души. Данните са от нов доклад на НСИ за административно - териториалното деление на страната, цитиран от "24 часа.

На практика само шестте най-големи града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора, могат да се мерят с тези огромни жилищни комплекси, защото населението им надвишава 130 хиляди човека (Стара Загора) и достига дори 1,3 милиона (София).

И извън София има такива примери. Варненският район "Приморски", който обхваща кварталите "Чайка", "Траката" и "Виница", има 106 714 жители, което го прави също доста по-голям, отколкото 21 областни града. Пловдивският "Тракия" има 55 415 жители, които надвишават тези в 7 областни града като Търговище, Видин, Кюстендил, Монтана, Разград и др.

Едно от несъвършенствата на сегашното административно - териториално деление на страната е, че тези огромни мегаполиси са на практика райони и се управляват от районни кметове, които макар че вече се избират, разчитат на една малка администрация.

В същото време в Кюстендилска област има общо 69 кметства и 6 общини, всяко кметство има наместник, а всяка община - кмет и общински съвет. Кюстендил, където е и седалището на местния областен управител, има 52 460 жители.

Смолян, който е областен град, има още по-малко население - 35 829 души. Това е 6 пъти повече от най-голямото село в България - софийското Лозен. Но в него има само кмет с двама помощници, назначавани от районния кмет на Панчарево, докато Смолян е община с избираем кмет и общински съвет, а е и център на област, която си има областен управител.

Една от най-често сменящите се териториални единици в България са кметствата. Член 16, ал. 1 от закона за административно - териториално устройство, който урежда кога може да се създаде кметство, казва, че за това е необходимо да има поне 350 души постоянно живеещи в едно или няколко близки населени места, за да образуват те кметство. Тази цифра бе променяна 9 пъти за последните 20 г. Към края на 2019 г. е имало 3177 кметства. Само че не е много сигурно дали всички отговарят на условията, тъй като те се закриват или преобразуват бавно. За това е нужно решение на общинския съвет и местен референдум, после решението се утвърждава от областния управител и т.н.

Прави впечатление, че в момента областта с най-много кметства е Кърджали. Там има 370 - около три пъти повече от средното за страната. Вероятно това се дължи на обстоятелството, че в област Кърджали има най-много села - 463, също доста над средното за България.

У нас към края на 2019 г. е имало 5000 села, но само 25 от тях имат население над 3000 души. Повечето от тези големи села се намират в близост до големите градове. Такива са например софийските Лозен, Казичене, Елин Пелин, пловдивските Цалапица, Розино, Труд и други.

Лозен например с неговите 6168 жители е по-голямо като население от редица градчета в България като Кресна, Якоруда, Белица, Царево, Белоградчик и др. Свети Влас с 4097 постоянни жители е по-голямо населено място от редица градове общински центрове в Бургаска област, като Ахтопол, Китен, Малко Търново, Обзор и др.

Населени места в България обаче се закриват сравнително рядко и по принцип винаги за целта те трябва да са останали напълно безлюдни.

За цялата 2019 г. например у нас са закрити само десет села. Това са монтанските Безденица, Белотинци, Винище, Горна Вереница, Долна Вереница, Долна Рикса, Крапчене, Липен, Славотин и Сумер. В същото време през 2019 г. е възникнало само едно ново населено място - Свети Константин, в състава на община Пещера. Това е всъщност стар курорт с около 1000 къщи за гости и санаториуми за лечение на туберкулоза.

В България все още има общини с под 1000 души. Двете най-малки са Трекляно в Кюстендилско и Бойница във Видинско, които са с малко над 800 души постоянно население. Общините в страната са 265, като в 50% от тях населението е под 10 хиляди души и общо представлява едва 10,8% от населението на България.

В същото време има само 9 общини, които са с над 100 хиляди души. Това са Столична община, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен и Пазарджик, където общо живеят 41,5% от населението на България.

Ако се вземат предвид само общините, които имат над 85 хиляди човека население, те са едва 12. Освен деветте в това число влизат Перник, Шумен и Велико Търново.

Населените места в България към края на 2019 г. са били общо 5257 на брой, като градовете са 257, а селата - 5000. В броя на селата обаче са включени Рилският и Клисурският манастир, които по статут са населени места, макар че местната власт се представлява от кметски наместници.

https://dnes.dir.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    По
    Познавач
    1 0
    07:58, 26 май 2020
    Кметовете, които работят, шапка да им свалиш. Има не малко, които само получават пари мерейки улиците на града всеки ден, по кафенета, закусвални, пазара, магазините, складовете, търг. вериги и. т. н. Такива са кметовете на Скалище, Солище, Рани лист,Кьосево, Кобиляне, Бойно, Велишане, Бащино, Конево, Звезделина, Чилик идр. Ходят като пазванти. Няма контрол, няма търсе не на отговорност. Изяждат парите на данъкоплатците.
  • 2
    Др
    Драгомир
    0 0
    15:40, 26 май 2020
    Асане, кмете май ти не ги управляваш, те те ръководят.Ти си изтървал конците, оправи се Хасане!
  • 3
    Ан
    Ангел
    0 0
    19:25, 26 май 2020
    Повечето са талибани, язък за хубавите хора на село!
  • 4
    Ан
    Ангел
    1 0
    19:32, 26 май 2020
    Повечето от тях са генетически увредени талибани, шофьори, бояджии, тенекеджии и какви ли не, но не разбиращи що е държава. Жалко, без никаква култура са, язък за хубавите хора на село
Последни новини