Малките ученици на финала на учебната година, връщат учебниците

Изображение 1 от 4

    Малките ученици в начална форма на обучение до трети клас са само на ден време от финлната права на тази учебна година. Те приключват обученито си за  2019/2020-та онлайн. Последният ден с уроци във виртуалните класни стаи им е 30-ти май, който се пада в събота и така на практика за тях, макар и дигитално, звънецът тази година за край ще бие в петък, на 29-ти.

    Вече е създадена организация в много от училищата в Хасково за връщане на учебниците. 

    В ОУ “Христо Смирненски“ класовете са разпределени по време, а пунктовете за прибирането на учебниците са разположени на двата входа на училището.

    В последния за тази година учебен ден в края на работната седмица на учениците ще бъдат раздадени и свидетелствата за завършен клас. Четвъртокласниците и петокласниците продължават обученито си до 16-ти юни, а учениците до 11 клас –до края на следващия месец.

    По времето на карнтина на деца в нужда от региона са доставени близо 70 лаптопа и таблета, които са изпратени от МОН. Много от училищата в региона със собствени средства са осигурили за най-бедните си ученици мобилен интернет. Пакат с мобилни данни образователното министрество е финансирало за 15 деца от средното училище в Симеоновград „Св. Климент Охридски“.

    На много места са организирани подкрепящи акции за включване на децата в дигиталната училища среда от самите преподавателски колективи. Част от учителите от с. Узунджово, например, са подарили на свои ученици, които нямат мобилни устройства, собствените си таблети. Преди месец пък служителите от РУО-Хасково събраха средсва по между си и подариха устройства за децата от многодетно семейство в Маджарво, за да могат те да учат дигитално. За да не спират с обучението си, дори и когато им се налага лечение, за децата, които са в Детското отделение на областната болница семейство Александрови от Хасково са подарили два лаптопа, научи Haskovo.net.

    В РУО –Хасково все още се събират и списъците на учениците, които през лятото ще бъдат включени в различни подкрепящи обучителни програми. Това са деца, които не са успели да се присъединят към онлайн обучението, поради липсата на устройства или на дигитални умения от тяхна страна и невъзможността за помощ при новия подход на преподаване през интернет и от страна на родителите им. Въпреки че тези деца са поучавали от учителити си по домовете на ръка материали на книжен носител, се налага още работа с тях. Такива групи ще влизат през лятото в класните стаи физически. Има индикации за включване на деца за лятно обучение, както от селата, така и от градовете, включително и в Хасково, обясни началничката на Регионалното управление по образованието Христина Боева.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Си
      Сиси
      5 0
      19:13, 27 май 2020
      Така написано, излиза,че и 6-ти клас ще учат до 30 юни?
    • 2
      Мд
      мдам
      4 -1
      08:08, 28 май 2020
      И никой от хората на снимката не е с предпазни средства.
    • 3
      Ми
      мино
      1 0
      09:30, 28 май 2020
      Може да са .... досега..
    Последни новини