Доц. Кунчев: Маските ще останат задължителни много дълго време

"Ние може да освободим всички мерки много бързо – до юни, но тези за закрити помещения, носенето на маски и дезинфекцията ще останат за много дълго време", заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от БГНЕС. "Контролът на Българската агенция за безопасност на храните (БАХБ) върху кланиците никога не е спирал. Нямаме никакво притеснение", добави доц. Кунчев на въпрос относно контрола върху предприятията за месо, след като в Западна Европа имаше няколко случаи на огнища, тръгнали именно от кланици.

Доц. Кунчев каза, че съобщенията се следят много внимателно и от щаба и от БАБХ. Той посочи, че ще се предприемат действия, ако наистина се затвърди твърдението на лесно предаване на вируса от животни, но досега такова нещо няма.

Относно облекчаването на мерките:

Той съобщи, че предстои и реорганизация на работата на Щаба с оглед облекчаване на мерките.

"Сериозно обсъждаме разрешаването на игра на откритите детски площадки, както и отварянето на частните образователни центрове", каза още доц. Кунчев и добави, че е много вероятно началото на юни да има такава промяна.

За 14-дневната карантина:

Главният здравен инспектор съобщи още, че Щабът вероятно ще предложи отпадане на 14-дневната карантина и за влизащи, и за излизащи от страната. По този начин РЗИ ще бъдат не по границите, а на местно ниво и ще следят всеки случай на новорегистриран с коронавирус гражданин.

За морската вода:

"Морската вода не е добра среда за развитие на вируса и оттам не може да се заразите, но при контакт с други хора е напълно възможно", допълни доц. Кунчев.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини