Проучванията показват, че при пушачите съществува по-висок риск от тежко протичане на COVID-19

По традиция всяка година на 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн. За 2020 година Световната здравна организация обявява глобалната кампания #TobaccoExposed. Тя цели да разкрие дългогодишните тактики на тютюневата индустрия за привличане на младите хора към употреба на тютюневи изделия, а в последно време и на т.нар. „бездимни“ продукти – електронни цигари и нагреваеми тютюневите стикове. СЗО подчертава, че днес е особено важно младите и човечеството като цяло да дадат отпор на пушенето, защото проучванията показват, че при пушачите съществува и по-висок риск за тежко протичане на коронавирусната инфекция (COVID-19).
Тази година България отбелязва 31 май под мотото „Да говорим открито за последствията от тютюна!“. Това е и темата на стартиращия конкурс за плакат на Министерството на здравеопазването сред учениците от училищата по изкуства и студентите по графичен дизайн. Срокът за изпращане на предложенията е 30 август 2020 г. Жури от преподаватели в Националната художествена академия и експерти от Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести ще определи победителите, които ще получат парични награди. Желаещите могат да се запознаят с регламента на конкурса на адрес: http://rzi-smolyan.com/mz_konkurs.pdf

Още за глобалната тема на Световния ден без тютюн

В световен мащаб вече 1 милиард и 300 милиона души употребяват тютюн, а на всеки четири секунди пушенето отнема по един човешки живот. Тютюневата индустрия е в непрестанно търсене на нови потребители, които да „заместят“ милионите хора, загиващи всяка година от болести, свързани с  консумацията на тютюневи изделия. Затова тя все по-често се ориентира към децата и юношите, като използва специфични тактики за маркетинг и реклама. Такъв прийом е индиректната реклама и продуктовото позициониране на изделия за пушене във вестници, списания, филми и телевизионни предавания, в популярни интернет сайтове и в социалните медии, често чрез платени „инфлуенсъри“. В много страни на големи събития, като концерти и спортни състезания, на младежите нерядко се дават подаръци с логото и дори безплатни мостри на тютюневи и бездимни продукти. В ежедневието си дори в близост до училищата те имат възможност да закупят цигари на бройка, което прави достъпа до тези продукти твърде лесен и евтин и за по-малките. Една от най-находчивите стратегии за привличане на нови потребители е пускането на пазара на нови бездимни продукти като електронните цигари (или „вейп“) и нагреваемите тютюневи изделия, наречени още тютюневи стикове. Те са рекламират като „социално приемливи“, „с намалена вреда“ и „по-безопасна алтернатива“ на традиционните цигари. Тези продукти имат редица атрактивни характеристики – сладки аромати, харесвани от децата и тинейджърите, консумират се в устройства с елегантен дизайн и са лесни за носене и прикриване, оформени например като флашка или кутийка за бонбони. Всичко това влияе младите хора да подценяват здравните рискове и да ползват съответните продукти, които всъщност подобно на тютюна са доказано вредни за здравето и предизвикват зависимост.
По повод на Световния ден без тютюн СЗО подчертва и връзката между тютюнопушенето и повишения здравен риск при COVID-19. Смята се, че пушачите на тютюневи изделия, включително и на т.нар. бездимни тютюневи стикове, могат по-лесно да се заразят с коронавирус, поради по-честия контакт на пръстите с устните, създаващ възможност за предаване на вируса. Рискът от инфектиране е особено голям при употребата на наргиле, защото то много често се пуши от общи накрайник и маркуч. Проучванията показват, че пушачите са изложени на по-висок риск от развитие на усложнения и смърт при COVID-19 в сравнение с непушачите. Известно е че, инфекцията атакува основно белите дробове, а тютюнопушенето уврежда тяхната функцията и пречи на борбата с коронавируса, като отслабва ефективността на имунните клетки и производството на антитела. Тютюнът също е основен рисков фактор за неинфекциозни заболявания, като сърдечносъдовите и респираторните, рак и диабет. Това са и болестите, които са свързани с по-тежко протичане на коронавирусната инфекция.
Отказването на цигарите е добро решение по всяко време, но то е особено подходящо точно в този момент на разпространение на коронавируса. Спирането на пушенето намалява вероятността от инфектиране и има незабавно положително въздействие върху белодробната и сърдечносъдовата функция, а подобрението им се увеличава с времето. Така при евентуално заболяване от COVID-19 бившите пушачи повишават способността на организма си да реагира адекватно на инфекцията и намаляват риска от развитие на тежки, застрашаващи живота симптоми. Шансът за успех се увеличава двойно, ако пушачите получат подкрепа от специалист и ползват никотинзаместващи медикаменти, в сравнение с опитите да спрат сами. В Регионална здравна инспекция – Смолян функционира Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушенето. Всеки желаещ да спре цигарите може да получи безплатна консултация след предварителна уговорка на тел. 0301/ 58930.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
10 юли 2020
Последни новини