Германия не може сама "да се експортира" от кризата с коронавируса

Намаляващото търсене в световен мащаб означава, че най-голямата европейска икономика не може да разчита на износа, за да се възстанови от рецесията, предизвикана от коронавируса, коментираха днес германски анализатори, цитирани от ДПА.

Германия не може само "да се експортира от кризата", както направи след финансовия срив през 2009 година, отбеляза берлинският Институт за икономически изследвания Де И Ве (DIW).

Нашите хитове в класацията - автомобили, машини и системи, вече не се търсят, посочи анализаторът от Де И Ве Клаус Михелсен.
Германия трябва да използва възможността, за да се преструктурира, препоръчва институтът, с помощна на допълнителен пакет стимули на стойност 192 милиарда евро (218,5 милиарда долара).

Парите трябва да се инвестират в ключови технологии, стартъпи, дългово облекчаване на регионалните власти, грижата за децата, както и в стимули за преминаване към по-екологичен транспорт, посочи Де И Ве.

Същевременно пакетът от стимули на стойност 130 милиарда евро, обявен от правителството миналата седмица, не отива достатъчно далеч, отбелязват анализаторите.

Не трябва да имаме само икономически стимули за следващите две години, а стабилен растеж през следващите 10 години, каза Михелсен.

Институтът очаква германската икономика да се свие с 8,1 на сто тази години, а догодина да нарасне с 4,3 процента, ако страната не бъде ударена от втора вълна на заразата с коронавирус.

Същевременно германското правителство прогнозира икономическо свиване с 6,3 процента тази година - най-тежката годишна рецесия от Втората световна война.

Консултантската компания Ърнст енд Янг (Ernst and Young) съобщи днес, че световният автомобилен сектор, който е ключов за германската икономика, е отчел най-ниската си оперативна печалба от 2009 година.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини