Планетариумът в Смолян ще стане "звездна столица" на Балканите

    Голям проект за модернизиране и изцяло ново техническо оборудване се реализира в Планетариума в Смолян.

    Общата стойност на проекта е около 4 милиона лв., като инвестицията се прави в две основни направления- внедряване на мерки за енергийна ефективност, цялостен ремонт и обновяване на сградата, прилежащото и околно пространство, а второто - ново оборудване на звездната зала и обсерваторията. В звездната зала ще има ново поколение оптичен проектор в комбинация с пълнокуполна цифрова проекционна система. Така ще се съчетае ненадминатото качество в проектирането на звездното небе на оптическите проектори и по-голямата гъвкавост с възможностите на цифровата апаратура за по-ефектни, атрактивни демонстрации.

    Проектът предвижда и обособяване на втори посетителски център, в него ще бъдат монтирани интерактивни установки, астрономически модели и пособия, до които посетителите ще имат пряк достъп. Ще бъде монтиран нов телескоп в обсерваторията на Планетариума,  със съвременни пособия ще се преоборудват кръжочните зали. Цялостен ремонт и ново оборудване е предвидено и за конферентната зала.

    Научният и ръководен екип на Планетариумът има големи очаквания -ще отговори на нарастващите търсения на посетителите в сферата на културата, образованието, популяризирането на науката и туризма. 
    През 2020 година започна ремонта на сградата, като тази година планетариумът отбелязва 45 години от откриването си.

    Стойността на техниката за звездни сеанси и космически събития, които за пръв път ще могат да се наблюдават пряко, благодарение на новата техника от най-висок клас, възлиза приблизително на над 1,5 млн.лв., а целият проект е на стойност от 4 млн.лв. Единици в света са производителите на подобна високотехнологична апаратура, а според изчисленията на Община Смолян,  планетариумът ще може да посреща посетители  най-рано през пролетта или в началото на лятото на 2022 година.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ас
      АСЕН ИЛИЕВ
      0 0
      09:20, 17 юни 2020
      Жълтите павета в софия са символ на чи футската държава, която ще се направи на местото на бълхария. И, която е планирана мнооого преди колхозната ку рва - горбачов, да се "разбере" с чи футите в малта :) фандъкова - жи-вот-но безмозъчно, почвай да вадиш жълтите павета!
    • 2
      Ас
      АСЕН ИЛИЕВ
      0 0
      09:22, 17 юни 2020
      Затова и гадното животно - иречек се домъкна да ви пише "историята", малоумни псета :)
    • 3
      Ас
      АСЕН ИЛИЕВ
      0 0
      09:25, 17 юни 2020
      Звездна - разбирай чи футска столица :)

    Още новини

    Последни новини