Планетариумът в Смолян ще стане "звездна столица" на Балканите

  Голям проект за модернизиране и изцяло ново техническо оборудване се реализира в Планетариума в Смолян.

  Общата стойност на проекта е около 4 милиона лв., като инвестицията се прави в две основни направления- внедряване на мерки за енергийна ефективност, цялостен ремонт и обновяване на сградата, прилежащото и околно пространство, а второто - ново оборудване на звездната зала и обсерваторията. В звездната зала ще има ново поколение оптичен проектор в комбинация с пълнокуполна цифрова проекционна система. Така ще се съчетае ненадминатото качество в проектирането на звездното небе на оптическите проектори и по-голямата гъвкавост с възможностите на цифровата апаратура за по-ефектни, атрактивни демонстрации.

  Проектът предвижда и обособяване на втори посетителски център, в него ще бъдат монтирани интерактивни установки, астрономически модели и пособия, до които посетителите ще имат пряк достъп. Ще бъде монтиран нов телескоп в обсерваторията на Планетариума,  със съвременни пособия ще се преоборудват кръжочните зали. Цялостен ремонт и ново оборудване е предвидено и за конферентната зала.

  Научният и ръководен екип на Планетариумът има големи очаквания -ще отговори на нарастващите търсения на посетителите в сферата на културата, образованието, популяризирането на науката и туризма. 
  През 2020 година започна ремонта на сградата, като тази година планетариумът отбелязва 45 години от откриването си.

  Стойността на техниката за звездни сеанси и космически събития, които за пръв път ще могат да се наблюдават пряко, благодарение на новата техника от най-висок клас, възлиза приблизително на над 1,5 млн.лв., а целият проект е на стойност от 4 млн.лв. Единици в света са производителите на подобна високотехнологична апаратура, а според изчисленията на Община Смолян,  планетариумът ще може да посреща посетители  най-рано през пролетта или в началото на лятото на 2022 година.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ас
   АСЕН ИЛИЕВ
   0 0
   09:20, 17 юни 2020
   Жълтите павета в софия са символ на чи футската държава, която ще се направи на местото на бълхария. И, която е планирана мнооого преди колхозната ку рва - горбачов, да се "разбере" с чи футите в малта :) фандъкова - жи-вот-но безмозъчно, почвай да вадиш жълтите павета!
  • 2
   Ас
   АСЕН ИЛИЕВ
   0 0
   09:22, 17 юни 2020
   Затова и гадното животно - иречек се домъкна да ви пише "историята", малоумни псета :)
  • 3
   Ас
   АСЕН ИЛИЕВ
   0 0
   09:25, 17 юни 2020
   Звездна - разбирай чи футска столица :)

  Още новини

  Хороскоп за 06.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
  06 юли 2020
  Последни новини