Астрономическата обсерватория на Рожен отново отваря врати за посетители- единствената, строена до параклис

Изображение 1 от 4

  На 1 юли Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен в Родопите, отново отваря врати за посетители, след като принудително затвори заради епидемията в средата на март т.г. Работното време за гостите на звездния научен комплекс ще бъде всеки ден без вторник от 10.00 до 16.00ч., като входът е на всеки кръгъл час. Беседата се провежда при група от минимум 6 души, при спазване на мерките срещу разпространение на коронавирус, като на този етап нощни посещения с наблюдения на звездното небе не се планират.

  Дневните посещения не включват наблюдения с телескоп, но разходката из комплекса, уникалните експонати в музея и изкачването до големия въртящ се купол, над мощния 2-метров телескоп, е истинско преживяване. Цените за учащи, студенти и пенсионери е 2 лева, за възрастни -5 лева.

  ЗА СПРАВКИ И ЗАЯВКИ: тел. 0879 50 44 52

  Всички знаят, че на връх Рожен в Родопите е построена най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа, която през 2021 година чества 40-годишен юбилей. Единици са тези, които са чували странната история, свързана с десетилетно търсене на подходящо място за издигането на научния комплекс.

  Има нещо магическо и необяснимо на този връх, както във всичко свързано със звездите. Учените са хора на фактите и доказателствата, затова избягват да коментират загадки, макар и от световен мащаб. Но и те признават, че на връх Рожен, на 1759 метра в планината, сред кристален от студ и тишина въздух, далеч от света на хората и цивилизацията, има особена енергия.

  Как обаче е избрано точно това място в Родопа планина преди почти 40 години, помни проф. Богомил Ковачев. Той е сред инициаторите за изграждането на астрономическата научна институция, чийто 30-годишен юбилей през 2011г, събра на научна конференция в Смолян 76 учени от цял свят.

  Тогава, на 26 септември 2011г, първият й директор проф. Ковачев откри форума с доклад за историята на създаването й във времето на т.нар. развит социализъм, когато държавата е инвестирала над 10 млн. долара за строителството на обсерваторията. Пред аудиторията от чужди и наши астрономи той разкри изключително любопитнен, и малко известен факт, че групата специалисти дълго търсили подходящото място.

  То трябвало да отговаря на много строги изисквания, за да е подходящо за звездните наблюдения с мощен телескоп. Учените обикаляли цяла България в продължение на години и харесали няколко места. Проблемът бил, че на всички тях вече имало построени параклиси, някои от тях доста стари.

  Излизало, че църквата е открила преди астрономите „най-близките” до звездите и космическата енергия места. Съжителството на религия и наука обаче било невъзможно- според политиката на тогавашния строй.

  Накрая това все пак се случило, защото нямало място, което да ставало за обсерватория, а да нямало храм на вярата. Така и до днес българската  звездна институция е единствената в света, до която има параклис. Той носи името „Свети  дух” и съществува кротка и до днес на метри от научния комплекс.

  Професор Илиан Илиев разказва любопитна история, свързана с една от най-емблематичните поетеси на България. Пет години след откриването на звездния комплекс Елисавета Багряна поискала специално да види „двата храма”, както наричала малката църквица и обсерваторията. През 1986г. „вечната и святата” поетеса, тогава на 93-годишна възраст, пожелала да я качат на връх Рожен, за да наблюдава през телескопа преминаването на Халеевата комета.

  Първата й среща с космическото явление била през 1912г., когато я видяла от улиците на София, но втората била съвсем "очи в очи" през 2 метровия телескоп на „Карл Цайс”. Поетесата била една от малкото българи, които имали късмета два пъти за един живот да наблюдават драматичното преминаване на кометата в небето над България, разказва проф. дфн Илиан Илиев, който е астроном в обсерваторията. И до днес на празника Свети Дух край параклиса се правят родови събори и се раздава курбан.


  Идеята за изграждане на голяма астрономическа обсерватория в България датира още от времето преди Втората световна война, като още през 1941 г. акад. Никола Бонев внася доклад пред факултетното ръководство. В него обосновава необходимостта от построяване на голяма обсерватория с еднометров телескоп.

  "Стига се е говорило за бедност на държавата, стига сме култивирали чувство за малоценност, трябва да се създаде нещо стойностно в България", пише акад. Бонев. Неговата идея се осъществява десетилетия по-късно, като се избира вариантът за двуметров телескоп.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 02.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
  02 юли 2020
  Последни новини